superior

Allotjament

Federatur també renega del nou registre de viatgers i el qualifica de despropòsit

Creu que denota desconeixement del sector, alerta que pot contradir la normativa europea de protecció de dades i incrementarà la càrrega de feina del personal amb tasques que pertoquen a l’autoritat

La patronal dels apartaments turístics catalans, Federatur, que representa la més gran oferta legalitzada d’aquesta tipologia de Barcelona, Girona i Tarragona, ha estat molt crítica amb la nova normativa sobre el registre de viatgers que impulsa el Ministeri de l’Interior i que és d’obligat compliment per als allotjaments turístics i el lloguer de vehicles a motor.

La patronal, en veu del seu president, David Riba, assegura que un cop analitzat el contingut del Reial Decret no poden fer altre cosa que qualificar la normativa de “despropòsit, del tot desajustada i exageradament desmesurada”.

Els punts que considera un nyap són, principalment els següents:

  • Augmenta considerablement la quantitat de dades de clients que s’han de recollir i facilitar als mossos d’esquadra.
  • La mesura s’ha pres des del desconeixement total de la logística del sector dels allotjaments turístics.
  • Alerta que pot contradir la normativa europea de protecció de dades, ja que la recollida de dades de les transaccions econòmiques estan considerades com “dades sensibles” perquè són mitjans de pagament.
    Entre les dades que la normativa indica que cal demanar en el contracte es troben les dades de l’execució del contracte: la data i hora d’entrada i la data i hora de sortida; les dades de l’immoble: la direcció completa, el nombre d’habitacions i si hi ha o no connexió a Internet; les dades del pagament: el tipus (si el pagament s’ha fet en efectiu, amb targeta de crèdit o a través d’un altre sistema), la identificació del mitjà de pagament (el tipus de targeta i número, l’IBAN del compte bancari o altres); el titular del mitjà de pagament; la data de caducitat de la targeta; i la data del pagament.
  • Es pretén que s’inclogui la relació de parentiu entre els viatgers en el cas que siguin menors d’edat, quan moltes vegades no existeix el DNI o el passaport i en cap cas es por verificar, tal i com estableix la norma. Aquesta tasca pertoca a l’autoritat.
  • S’incrementa considerablement la carrega de feina del personal en el moment de fer el registre d’entrada i a més es duplica molta feina, ja que part d’aquesta informació ja es facilita a Hisenda a través del model 179 quan entra la reserva pel propi canal.
  • Federatur recorda que Catalunya havia estat pionera fa deu anys en aquest tipus de registres i el sistema funcionava molt bé. Però ara l’administració catalana es troba que ha d’adaptar la seva plataforma de recollida de dades a la normativa estatal i no hi ha certesa de quan pot trigar aquest procés.

Le Generalitat ha informat que mentrestant el registre es podrà seguir fent com fins ara, esperant que no hi hagin sancions, perquè segons la normativa, després de l’abril es donaven dos mesos abans de començar a sancionar, a partir del mes de juny.

Per tot això, la Federatur demana que es reconsideri aquesta mesura.

Recordem que amb anterioritat, diversos subsectors turístics ja van queixar-se d’aquesta normativa, que havia d’entrar en vigor al mes de febrer i ja és va posposar fins a l’abril d’aquest any. Així, per exemple, les agències de viatges ja van dir la seva al desembre passat. Les agències també lamentaven que el sistema informàtic habilitat no s’havia provat i els agents de viatges no havien tingut temps d’habituar-s’hi tal i com recollia Comunicatur en AQUESTA NOTÍCIA publicada a finals de desembre. Al clicar la notícia també podreu accedir al Reial Decret publicat al BOE.

Les agències han d’informar de les reserves a les autoritats públiques

Articles relacionats

Back to top button