superior

Col·laboradorsDestinacions

“Explora el parc”, turisme familiar al Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha posat en funcionament el programa de turisme familiar “Explora el Parc”, que s’adreça a les famílies amb menors d’edat i pretén oferir una manera original de visitar l’espai natural per mitjà dels seus equipaments, miradors, fires, esdeveniments i activitats guiades.

“Explora el Parc” té com a objectiu principal impulsar el turisme familiar al Parc Natural de l’Alt Pirineu, aprofitant que la Direcció General de Turisme, juntament amb l’Agència Catalana de Turisme, han acordat que el 2014 sigui l’Any del Turisme Familiar. El programa és una iniciativa impulsada per tres empreses locals (Aixortà, Nequa i Software i sistemes MAP) i té el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en el marc dels ajuts per al finançament d’actuacions als espais naturals protegits de Catalunya.

L’eix principal de la iniciativa s’estructura en un passaport de visita que els interessats poden adquirir al preu d’1 euro a les oficines del parc natural a Llavorsí i Montferrer, com també en alguns dels establiments adherits al programa. El passaport de l’explorador és un llibret personal que qualsevol persona que visiti l’espai protegit pot comprar, tant a títol individual com familiar.

Aquest passi organitza les opcions de turisme familiar al parc en diferents categories (equipaments, miradors, fires, esdeveniments i activitats guiades). L’explorador pot anar enregistrant cadascuna de les propostes que ha visitat, segellant la casella corresponent del seu passaport. Segons el nombre de segells que vagin aconseguint, els exploradors del parc són recompensats amb uns obsequis, des de gorres i punts de llibre a samarretes o, fins i tot, una guia de flora i fauna de l’espai natural. Per als més engrescats i intrèpids, es reserva el premi més valuós, que és l’oportunitat d’escollir entre una sèrie d’activitats a l’àmbit del parc natural.

El passaport té el suport d’un web nou (www.exploraelparc.cat), en què es pot trobar la informació detallada del programa, com per exemple els llocs on es pot segellar i la seva situació geogràfica en un mapa, o un seguit de materials de descàrrega similars a quaderns de camp, per poder preparar la visita al parc des de casa, o bé jugar els dies de pluja o utilitzar-los durant les sortides.

Els espais adherits al programa i que segellen el passaport d’explorador del parc són els miradors del Parc Natural de l’Alt Pirineu; la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu; MónNatura Pirineus; el Centre d’interpretació de les Viles Closes d’Escaló; el Centre d’interpretació de l’Aigua de Tavascan; el Centre d’interpretació Front, exili, búnquers i evasió de la Vall de Cardós; la Serradora d’Àreu; la Caseta de la Coma de Burg; la Presó-Museu “El Camí de la llibertat”; el Museu de les Papallones de Catalunya; el Despoblat medieval Santa Creu de Llagunes, i l’Antiga Farinera de Montferrer. També es posa el segell a les activitats que estiguin programades en l’agenda del parc natural i en les fires en què el parc hi sigui present.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, situat a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, té gairebé 70.000 hectàrees i és el més extens de Catalunya. El parc, que s’estén per 15 municipis, combina una gran diversitat de paisatges propis de l’alta i la mitjana muntanya pirinenques, essent els seus valors naturals rics i variats, com també els elements que formen el seu extens patrimoni cultural, fruit de l’acció humana sobre el territori. Dins de l’espai habita una de les comunitats més extenses d’isards i de galls fers de tot Catalunya i hi destaca també la presència de l’ós bru i d’aus carronyaires, entre d’altres.

L’espai natural protegit va rebre l’any 2013 un total de 242.866 visitants, una xifra que significa rècord d’assistents. Els indrets més freqüentats, per ordre de visitants estimats, van ser Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell), les valls de Tavascan i Lladorre (Vall de Cardós), la vall de Bonabé (Alt Àneu), la zona de Virós i les valls de Tor i Àreu (Vall Ferrera).

D’altra banda, cal recordar que les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, disposen des del 2013 de la certificació de Destinació de Turísme Familiar (DTF), la primera destinació de l’interior de Catalunya que rep aquest segell. Hi destaquen la celebració del festival de teatre Esbaiola’t, la Casa de l’Ós Bru a Isil, la Casa Gassia a Esterri d’Àneu o l’estació d’Espot Esquí, a més del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputaciño de Lleida

Articles relacionats

Back to top button