Exceltur posa xifres a la importància del turisme: per cada 100 euros s’aporten 62 en altres sectors i per cada 100 llocs de feina se’n generen 67 d’addicionals
Les xifres del turisme a Espanya han estat espectaculars en les últimes dècades. És coneguda la seva importància en el PIB, per exemple, que segons l’Institut Nacional d’Estadística en el 2018 va arribar a ser del 12,3%.
Però ara fem un pas més gràcies a un document que acaba de presentar Exceltur. Es tracta del “Informe sobre la contribución social del sector turístico español” que l’associació ha realitzat en col·laboració amb Deloitte i la Fundació Seres, una entitat que promou el compromís empresarial en la millora de la societat.
L’informe analitza la contribució del turisme en tres grans blocs: l’impacte econòmic, l’impacte social i la seva contribució durant la pandèmia. En ells es destaca el treball de les empreses turístiques en àmbits socials com inclusió, diversitat, igualtat, formació i fins i tot filantropia.
Però el que més destaca de l’informe són algunes dades, com les següents:
- El sector turístic és el principal ocupador directe de la societat espanyola amb 2,6 milions de persones (un 12,7% del total).
- Per cada 100 ocupacions en activitats en contacte directe amb el turista es generen 67 ocupacions addicionals en altres sectors.
- Per cada 100 euros de valor afegit s’aporten 62,1 euros en altres sectors.
- El turisme és clau per a la dinamització d’entorns rurals i la “Espanya buidada”: la xarxa de cases rurals arriba a més de 4.700 municipis (més del 50% dels existents a Espanya).
- El turisme facilita l’emprenedoria: hi ha més de 400.000 pimes en el sector.
- El sector aposta com pocs per la formació: el 65,5% de les companyies hostaleres van impartir formació als seus treballadors.
- El turisme facilita la integració i la diversitat intergeneracional: un 21,9% dels seus treballadors són menors de 30 anys. (En el conjunt de l’economia només suposen un 13,7%).
- El turisme afavoreix la diversitat multicultural : un 21,3% dels treballadors del sector són nascuts fora d’Espanya (13% la mitjana nacional).
L’informe també destaca la contribució del sector a reduir l’impacte social de la pandèmia, amb múltiples iniciatives de col·laboració, com la repatriació de turistes i vehicles per part de companyies aèries i marítimes, transport de material sanitari, medicalització d’hotels i posada a disposició de l’administració de nombrosos establiments hotelers, reconversió de restaurants en menjadors socials i de cuines per a preparar menjars socials i facilitant estades gratuïtes i ofertes vacacionals pels col·lectius que han treballat en primera línia.
Finalment, l’informe suggereix propostes per a reforçar el compromís del turisme amb les persones en una triple dimensió: els treballadors de les empreses turístiques, els seus clients i la societat local que acull els seus negocis. I per això s’han definit una sèrie de punts alineats amb els objectius de Nacions Unides per a l’any 2030.