Els hotels de Tarragona analitzen noves estratègies de gestió energètica integral per a ser més sostenibles
La població de Salou ha acollit recentment les VI Jornades ITH de Sostenibilitat i Eficiència Energètica en el Sector Hoteler, organitzades per l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH), i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT). Aquests tallers gratuïts, que se celebren a diverses destinacions turístiques espanyoles, també proposen estudiar alternatives per optimitzar climatització, aigua calenta sanitària i usos tèrmics en general, claus per al confort del client i l’estalvi de costos d’energia; així com models per finançar l’eficiència energètica en turisme.
Aquest cicle, que aquest any també visita Vigo, Tenerife, Cadis i Sant Sebastià, se centra en els plans de gestió energètica integral, les certificacions energètiques, les solucions tèrmiques d’alta eficiència, i els models accessibles per a finançar equipament sostenible en els petits i mitjans allotjaments. Aquestes jornades, gratuïtes i dirigides a professionals, prescriptors, gestors, propietaris i administradors d’hotels, formen part del Programa Hotel Sostenible de ITH, que contempla diverses activitats de difusió a tot Espanya destinades a millorar l’eficiència energètica en el sector turístic a nivell nacional.
Amb l’ajuda d’experts i especialistes, s’expliquen quins són els factors que s’han de tenir en compte en el disseny d’un pla de gestió energètica integral en un hotel, i com influeix en els costos, les operacions, i la inversió i el manteniment de l’equipament. A més, s’estudien les claus que fan d’un hotel un establiment més sostenible, i com la reducció de consums energètics i dels seus costos associats pot convertir-se en el primer pas per dissenyar estratègies de gestió de la sostenibilitat, així com la rendibilitat de l’aplicació de les energies renovables per aconseguir aquests objectius.
Durant aquestes jornades, es repassen les opcions en tecnologia i equipament, per a cada perfil d’allotjament, en matèria de climatització, producció de ACS, gestió i monitorització dels consums d’aigua, i altres usos tèrmics com bugaderies, piscines climatitzades, SPA, entre altres; àrees clau en el control dels consums energètics d’un hotel i que poden marcar la diferència en l’estalvi energètic a les seves instal·lacions.
A més, s’estudien els models per a finançar les inversions en tecnologia eficient per als establiments turístics, les propostes, condicions i línies disponibles i la seva adaptació, tant a les tecnologies i serveis, com a les particularitats del sector turístic.
També s’analitzen els processos de certificació energètica dels establiments turístics, els passos que s’han de seguir (incloent-hi les auditories energètiques), i els avantatges associats a la legalització de les instal·lacions segons aquestes normatives, tant des del punt de vista de la gestió com de la comercialització de l’establiment.
L’ús eficient dels recursos, la conservació i les noves tecnologies van centrar també a Londres l’atenció fa uns dies d’una nova aliança internacional sobre turisme sostenible. L’OMT va presentar a la World Travel Market un nou programa internacional que aspira a catalitzar el canvi durant la pròxima dècada a un turisme més sostenible.