Els efectes de la sequera i les restriccions preocupen al turisme
El sector empresarial del turisme s’ha manifestat sobre la situació de sequera. Expressen la necessitat de comptar “amb un sistema especial de protecció” que els permeti sobreviure a aquest període de sequera per a així continuar generant riquesa i llocs de treball en el futur.
En el manifest, Economia, Aigua i Futur, consideren que el debat actual està centrat en el conflicte entre territoris pels transvasaments i en els diferents usos de l’aigua (de boca, agrari, industrial o turístic). Els empresaris volen “afrontar aquest problema de forma responsable i seriosa”. La sequera afecta molt al turisme perquè és un sector que necessita l’aigua per a molts usos i activitats.
El sector turístic, com els allotjaments hotelers i els càmpings, es defensen dient que té una “llarga experiència en matèria d’ús racional de l’aigua, que implica, aprofitament, reaprofitament, reutilització i estalvi. És un sector que està a l’avantguarda en matèria de bones pràctiques d’estalvi d’aigua”.
Centenars de milers de llocs de treball depenen de la temporada turística
En un comunicat la FIHRT (Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme) dona per fet que “la indústria turística s’enfronta a uns mesos durs” en tractar-se d’una “sequera històrica”. La fórmula ideal seria com afrontar una situació d’emergència sense perjudicar ni la ciutadania ni la marxa econòmica del país? Recorden que si el turisme es paralitza s’afecta directament al 15% dels llocs de feina i al 12% del PIB de l’economia del país.
El sector s’esforçarà per sensibilitzar el client perquè sense repercutir en els estàndards de confort, siguin part activa en l’ús racional de l’aigua. I demana al Govern català que ajudi al sector turístic en allò que sigui necessari perquè aquest episodi perjudiqui el mínim possible el desenvolupament de la propera temporada turística. Consideren que una mala gestió cap el sector podria afectar el prestigi de Catalunya com a destinació turística.
El problema actual, pels empresaris, “no ve d’ara, si no de la mala planificació dels Governs i dels buidatges dels pantans i embassaments realitzats per les hidroelèctriques, amb un caràcter purament especulatiu”, diu la FIHRT.