superior

Estudis

Els creueristes pensen que Barcelona està massificada

Un estudi indaga els patrons de mobilitat dels visitants de Barcelona i les seves opinions coincideixen sovint amb les dels residents

La Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya l’Institut de Salut Global de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, l’Ostelea Tourism Management School i el COE Innovació Turística de l’Eurecat han participat en l’estudi més gran fet fins ara sobre els patrons de mobilitat dels visitants de Barcelona i com, la seva presència, afecta la població resident.

El projecte, anomenat VISITMOB, s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 impulsat per l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona i ha estat liderat pel Dr. Aaron Gutiérrez, membre del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET), vinculat al Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.

Més de la meitat de turistes de creuers consideren que es troben massa
gent quan visiten Barcelona.
La seva opinió coincideix en bona part amb la població resident que conviu amb aquest turisme i destaca que la concentració dels fluxos de visitants al voltant de les principals zones turístiques de la ciutat afecta els seus desplaçaments quotidians i la seva qualitat de vida, fins al punt d’evitar o haver deixat de visitar algunes zones per no trobar-se amb aquesta problemàtica.

El rigorós estudi ha obtingut una radiografia inèdita que ha permès identificar els reptes pendents per planificar una mobilitat social més sostenible.

Alguns dels resultats obtinguts per les opinions dels visitants són:

  • Un 90% del turisme de creuer entrevistat defineix com a agradable la seva experiència visitant la ciutat.
  • Un 80% s’hi ha sentit segur.
  • Un 53% diu haver-se trobat massa persones a l’hora de gaudir dels indrets visitats.
  • El 100% de creueristes visita Ciutat Vella, amb una estada mitjana de 2 hores, de les quals 1:15 ho fan a peu. Altres districtes que visiten son l’Eixample i Gràcia.
    Per contra, Nou Barris o Sant Andreu no reben cap visita dels turistes de creuers.
  • La concentració més alta es dona a les Rambles (96,7%), plaça de Catalunya i Passeig de Gràcia (73%) i a la Sagrada Família (63,1%).
  • La meitat dels entrevistats ja havien visitat Barcelona anteriorment i d’aquests, un 78% repeteix la mateixa ruta. Botellón
  • Fins a un 80% dels desplaçaments es fan a peu i, si no, l’alternativa és el transport públic, amb el metro com a primera opció.
  • Un 95% dels visitants diuen que és fàcil desplaçar-se per Barcelona i que el transport públic ha aportat solucions eficients per als seus moviments per la ciutat.

Els resultats més destacats de les respostes obtingudes pels residents són:

  • Un 23% dels residents diu que la presència de turistes els hi genera insatisfacció a l’hora de moure’s per la ciutat; en el moment de triar mitjà de transport i fins i tot diuen que han deixat de visitar espais específics de la ciutat.
  • Altres queixes fan referència a la falta d’espais de trobada, esbarjo o lleure infantil i alerten dels riscos que provoquen les deixalles derivades de l’oci nocturn, especialment vidres i restes de botellots.
  • Hi ha una pèrdua de sentiment de pertinença del lloc on viuen. I ja no és un fet excepcional de la temporada estiuenca, sinó que la massificació s’ha cronificat tot l’any, especialment al barri Gòtic i Sagrada Família.

Podeu veure els resultats de l’estudi AQUÍ.

Articles relacionats

Back to top button