Els Centres d’Acollida Turística (CAT) ja són una realitat
Els CATs pretenen ser una evolució dels punts d’informació convencional de les actuals oficines de turisme.
Teià estrena el primer d’una xarxa formada per 10 centres que tindran un cost de 10 milions d’euros
El municipi de Teià de la comarca del Maresme ha estrenat el primer dels 10 centres que formaran la Xarxa CAT. Es tracta d’un equipament que presta un servei integral d’atenció al turista i que explica un aspecte destacat del patrimoni material i immaterial de Catalunya. En el cas de Teià la temàtica específica és la romanització.
Els CATs pretenen ser una evolució dels punts d’informació convencional de les actuals oficines de turisme. La instal•lació inaugurada a Teià el passat 20 de juny pel president de la Generalitat, José Montilla, ha tingut un cost d’1,2 milions d’euros i neix com a prova pilot per al desenvolupament de la xarxa. Els futurs centres, fins arribar als 10 projectats, tindran un cost de 10 milions d’euros finançats per la Secretaria de Estado de Turismo, la Generalitat de Catalunya i els municipis on estaran ubicats. Les 10 localitats on es desplegarà la Xarxa CAT són Teià, Les, Puigcerdà, Vilajuïga, Ripoll, Berga, Sallent, Cervera, Montblanc i Tortosa.
Una de les incògnites dels CATs és justament la seva viabilitat econòmica un cop entrin en funcionament. Presumiblement aquesta infraestructura tindrà uns costos elevats de manteniment pels diferents serveis que ofereix al turista: botiga, punt de venda d’artesania, àrea de descans, bar, espai de degustació gastronòmica i dels productes locals, punt d’informació, àrea d’exposició per la interpretació de la temàtica a la qual està associat, entre d’altres.
Durant el seu discurs inaugural del CAT de Teià, José Montilla ha explicat que la instal•lació vol “acostar el turista a la nostra realitat cultural, gastronòmica i històrica” perquè “els turistes que venen a Catalunya no només admiren les nostres belleses naturals, paisatgístiques, arquitectòniques, urbanes, sinó que viuen amb plenitud tots els sentits: vista, oïda, tacte, gust, olfacte…”
Finalment, el president Montilla ha volgut manifestar l’aposta del seu govern pel turisme com a un dels pilars de l’economia catalana remarcant que el Pla Estratègic del Turisme de Catalunya “suposarà la inversió de més de 200 milions d’euros, i la realització de l’odre 48 actuacions dirigides a reforçar i crear rutes i productes”.
Els deu Centres d’Acollida Turística i la seva temàtica
Tortosa- Les 3 cultures (jueva, islàmica i cristiana)
Aquest CAT se centrarà en la Catalunya jueva, islàmica i cristiana. Recollirà, particularment, les influències de les tres cultures a Tortosa, les Terres de l’Ebre, i a Catalunya en general
Ripoll- El comte Guifré el Pelós
El Centre d’Acollida Turística reivindica Ripoll com a bressol de Catalunya, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac, que esdevingué el papa Silvestre II, erudit nascut a Occitània que es va formar a Ripoll.
Les- Occitània i la llengua d’OC
Està ubicat a la Val d’Aran, una de les portes de Catalunya. El tema que es treballarà versarà sobre Occitània i la llengua d’oc, pròpia de la Val d’Aran, i es mostrarà també la relació entre Catalunya i Occitània, un dels territoris més cultes d’Europa a l’edat mitjana.
Montblanc- La Corona d’Aragó
Montblanc, vila reial, esdevé el centre neuràlgic d’un territori que concentra grans monuments reials vinculats a la Corona d’Aragó, com ara els monestirs de Poblet, de Santes Creus i de Vallbona de les Monges, a més de la mateixa vila de Montblanc. Aquest CAT es dedicarà a la Corona catalanoaragonesa.
Cervera- La Generalitat de Catalunya
Aquest CAT se situarà a la ciutat de Cervera -que va tenir un paper important en la història de Catalunya- i que va acollir diverses Corts Generals de la Corona d’Aragó, en una de les quals es va crear la Generalitat de Catalunya, principal institució del país.
Berga- La Patum i les festes populars catalanes
El Centre d’Acollida Turística girarà entorn de la festa de la Patum de Berga, gran celebració popular declarada patrimoni mundial per la Unesco, en la categoria de patrimoni immaterial. Amb el punt de partida de la Patum, el CAT s’endinsarà en el ric univers de les festes populars catalanes.
Puigcerdà- El tractat dels Pirineus
El punt de partida temàtic és la signatura del Tractat dels Pirineus, l’any 1659, que va posar punt i final a les guerres entre França i Espanya. El tractat va comportar la fragmentació territorial de Catalunya, que va quedar partida entre els dos estats.
Sallent- La industrialització i l’obrerisme
El Centre d’Acollida Turística reivindicarà la vall del riu Llobregat com un dels centres pioners de la industrialització catalana. Se centrarà en la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer en un espai tan significatiu com aquesta vall.
Vilajuïga- Els camins sagrats
Aquest CAT recollirà la important i antiga tradició dels pelegrinatges medievals, tot prenent com a referent geogràfic el poble de Vilajuïga per la seva proximitat a Sant Pere de Rodes, lloc històric de pelegrinatge i un dels punts de sortida del Camí de Sant Jaume a Catalunya.
Teià- La romanització de Catalunya
El centre es troba perfectament integrat en el jaciment arqueològic romà de la cella vinària de Vallmora, i explica la llarga tradició del país en el cultiu de la vinya i la producció vitivinícola.
En aquests moments estan en marxa les obres dels futurs Centres d’Acollida Turística de Sallent, Tortosa, Ripoll i Vilajuïga