Els allotjaments del Pirineu lleidatà freguen el ple durant l’agost
Hotels, càmpings i establiments rurals de la demarcació de Lleida, especialment els de muntanya, han registrat ocupacions d’entre el 90 i el 100%, amb una presència majoritària de clients de proximitat.
Els càmpings lleidatans “han superat totes les expectatives” segons Marta Cortina, presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, amb una ocupació que en alguns casos ha fregat el 100%, especialment durant la tercera setmana d’agost. Aquests excel·lents resultats “d’un agost que serà igual de bo que el del 2019” es refereixen bàsicament a la zona del Pirineu, ja que a la plana el balanç ha estat més modest.
Els bungalous han funcionat especialment bé, mantenint una altíssima ocupació durant tot el mes. El client català, seguit a distància del valencià, basc i madrileny, quasi ha monopolitzat una temporada que encara s’allargarà durant el mes de setembre.
Els establiments rurals han tingut un balanç molt bo a la plana (amb ocupacions de quasi un 80%) i excel·lent al Pirineu, on s’ha arribat gairebé al 100%. Com en el cas dels càmpings, es preveu continuar treballant la primera quinzena de setembre, tot i que sense previsions gaire clares ja que enguany el sector opera molt amb reserves a curt termini.
Quant als hotels, l’ocupació ha anat del 90 al 100% a les comarques del Pirineu i ha estat força més baixa a les de la plana.
En línies generals, la situació d’incertesa provocada per la Covid-19, que ha restringit notablement els desplaçaments llargs i especialment els viatges a l’estranger, ha causat un increment de visitants de proximitat. A més, el caràcter rural de la demarcació de Lleida, amb predomini d’espais oberts, i l’excel·lència dels seus paisatges han atret un gran nombre de visitants que busquen un marc saludable i natural per a les seves vacances.
Aquest fenomen s’ha vist clarament reflectit al Pirineu de Lleida, on l’elevat volum de turistes i vehicles a mitjan agost ha obligat a aplicar algunes restriccions puntuals. És el cas de les entrades al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o d’alguns paratges de la Val d’Aran, on s’ha limitat temporalment l’accés.
Dades del mes de juliol
D’altra banda, i segons dades de l’INE, pel que fa al nombre de viatgers i pernoctacions en establiments d’hoteleria, el conjunt de la demarcació de Lleida va registrar el juliol un descens de 10 punts respecte al mateix mes del 2019 (cal recordar que el sector d’hosteleria va tancar l’estiu del 2019 amb un dels millors resultats de tots els temps). El grau d’ocupació dels establiments d’hoteleria del mes de juliol enguany ha estat del 34,39%, davant el 44,92% de l’any passat.
La principal davallada ha vingut de l’àmbit del turisme estranger, enguany amb només un terç de les pernoctacions registrades el 2019. El visitant de fora ha generat aquest juliol 11.119 pernoctacions davant les 37.561 de l’any passat. Per la seva banda el turisme estatal va representar el 65% de pernoctacions del 2019 (111.316), davant les 173.499 del 2020.
Atès que aquestes són xifres del conjunt de la demarcació, i considerant que un sector de la comarca del Segrià va estar confinat bona part del mes de juliol, els establiments d’hoteleria de la zona del Pirineu de Lleida van registrar enguany un 70 % en el nombre de viatgers i de pernoctacions respecte a les xifres del juliol del 2019, marcat principalment aquest descens pel turisme estranger. Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida