superior

DestinacionsReportatges

El Vallès Occidental aposta pel turisme familiar i educatiu

El Vallès Occidental és una comarca amb identitat pròpia i amb una oferta turística molt diversa. Recursos culturals i naturals, un paisatge molt divers, una gran activitat industrial i un ric patrimoni cultural conviuen en un mateix territori. I tan divers com és el nostre paisatge ho és també la nostra proposta turística.

El sector turístic vallesà compta amb prop de 2.500 empreses vinculades al sector i més de 25.000 llocs de treball. La cadena de valor del turisme és molt àmplia i té impactes directes, indirectes i induïts sobre el conjunt de l’economia: l’hostaleria, el transport, l’alimentació, les entitats esportives, els espais culturals, etc. I és que el turisme és una activitat que abasteix de riquesa la comarca, no només a escala econòmica sinó també social, ja que és una activitat transversal i sostenible.

En el marc de la reactivació econòmica hem volgut desenvolupar productes per tal de donar respostes a les necessitats emergents: suport a les empreses, valorització del territori com a destinació turística —tant per als de fora com per als mateixos residents— i augment  del sentiment de pertinença de la població.

És ben cert que la situació derivada de la pandèmia ha fet que molts vallesans i vallesanes hagin redescobert el seu territori, que s’hi hagin apropat i que s’hi hagin submergit. I el mateix ha passat amb altres visitants de proximitat —d’altres comarques i de l’Àrea Metropolitana— que han trobat prop de casa atractius que aporten experiències vivencials de qualitat: natura, gastronomia, turisme actiu… Hem pogut mirar amb uns altres ulls allò que ens envolta dia a dia.

Un dels eixos articuladors de la comarca és el turisme familiar, de proximitat i educatiu. Amb la voluntat de potenciar-lo i de posar més recursos a l’abast dels centres educatius, les famílies i respondre les necessitats de les empreses, hem engegat un programa de turisme educatiu innovador: Aprèn al Vallès. Un programa que complementa les competències curriculars fora de l’aula, que aglutina en un gran projecte l’educació dels infants en els diferents contextos, escenaris, entorns, on passen part de la seva vida: l’escola i la família. A través d’aquest nou programa de turisme educatiu, proposem a les famílies i als infants descobrir la comarca. Des dels quatre parcs naturals fins al ric patrimoni industrial, passant per les llegendes, els museus i els paisatges.

Al costat mateix d’aquest patrimoni natural, també hi conviu la nostra indústria. Una activitat que reivindiquem i que ens identifica com a vallesans, ja que som en un dels pols industrials més importants del sud d’Europa i en un dels corredors viaris històrics que es remunta a l’època romana. I aquesta indústria, que segueix viva, és un important patrimoni que ens permet explicar la nostra història i entendre el nostre present.

En paral·lel, i també en el marc de la reactivació econòmica treballem per reimpulsar un altre dels eixos centrals de l’activitat turística de la comarca: el turisme de negocis. Una activitat que, al llarg dels anys ha acollit reunions, congressos i esdeveniments empresarials, gràcies a la implantació a la comarca de centres de recerca, educatius i empresarials de primer nivell i que ens situa en una de les regions més dinàmiques d’activitat MICE de Catalunya. A més, la comarca compta amb equipaments esportius de primer nivell i un clima i localització excepcional, que situen la destinació com un referent de turisme esportiu al sud d’Europa.

En aquest treball amb el sector turístic no podem oblidar la importància d’articular un model de turisme que sigui sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment. Actualment treballem per la certificació Biosphere de les diferents empreses que es dediquen al sector turístic, i en aquest sentit, cal destacar que comptem amb una trentena d’empreses culturals i turístiques certificades amb el segell de sostenibilitat; inclòs, com no podia ser d’una altra manera, el mateix Consell Comarcal.

Des del Consell Comarcal entenem que és la identitat d’un territori el que el diferencia i el que li aporta valor davant la resta de destinacions. Una ciutadania que coneix el territori que habita i els seus recursos és una ciutadania orgullosa, responsable i compromesa amb el patrimoni, i això es tradueix en la seva preservació. Donar-los a conèixer i apropar-los a la ciutadania és part de la tasca del Consell Comarcal.

 

 

Ignasi Giménez

Alcalde de Castellar del Vallès

President del Consell Comarcal del Vallès Occidental

Articles relacionats

Back to top button