El turisme, absent en les eleccions del 20 de desembre
Els principals partits polítics que concorren a les eleccions generals del 20 de desembre no dediquen pràcticament atenció al sector turístic. Una anàlisi dels programes electorals de les formacions realitzat per Comunicatur apunta les poques referències destacades vinculades al turisme.
Malgrat ser un dels sectors que més aporta al PIB i de ser Espanya una de les potències turístiques mundials, els líders amb aspiracions a governar el país no han fet cap referència al sector en els debats públics. Per a PP, PSOE, C´s i Podem la indústria turística no és una prioritat.
El PP que aspira a tornar a governar 4 anys més amb Mariano Rajoy al capdavant, ja ha manifestat la seva posició contrària a les taxes turístiques com la catalana o les que es podrien instaurar a Balears i la Comunitat Valenciana. A més és partidari de no modificar el tipus de l’IVA al turisme i deixar-ho en el percentatge actual del 10%.
El PSOE promet augmentar la partida destinada al turisme en els pressupostos públics fins a recuperar els nivells d’inversió anteriors a la legislatura del PP. Denuncia que la retallada d’aquestes partides supera el 50%. També vol reduir les taxes dels aeroports i implicar a les governs autonòmics en les decisions d’Aena. Un dels punts en el qual el Partit Socialista vol posar el focus és en les destinacions madures, per promoure la seva reconversió.
La formació d’Albert Rivera, Ciutadans, que aspira a jugar un paper decisiu en la formació d’un futur govern ha realitzat algunes propostes concretes vinculades a la “racionalització”. En aquest sentit proposa aturar les inversions en infraestructures no rendibles com les línies d’Alta Velocitat i alguns aeroports o l’eliminació del paper d’organismes públics amb competències en turisme com les diputacions. Al seu programa electoral també incorpora passar del 10% al 7% el tipus d’IVA reduït. Això podria beneficiar el sector turístic en rebaixar en tres punts percentuals l’impost.
En el cas de Podem, la formació aposta per un model turístic vinculat a aspectes com la sostenibilitat social i ambiental. Consideren que l’activitat turística ha d’aportar un benefici al conjunt de la ciutadania i per això advoquen per consells ciutadans on es decideixi, en cada cas, els models a seguir per cada destinació. No és partidari de l’actual enfocament del turisme de sol i platja que ho consideren vinculat a un desenvolupament immobiliari especulatiu. Aposta per la diversificació de l’oferta i per millorar les condicions dels treballadors del sector.