superior

TransportEmpreses

El taxi davant d’Uber i Cabify, la història de la precarietat

La lluita del sector del transport en vehicle amb conductor, ja sigui el tradicional taxi, com la nova fórmula que representen les plataformes Uber i Cabify, està donant molt de que parlar i opinar.

Les dades del negoci del taxi que repercuteixen en el conductor són desoladores. Els conductors de VTC cobren al voltant de 1.100 euros nets al mes per unes dotze hores diàries de treball. I segons un estudi realitzat per l’Ajuntament de Madrid, un taxista pot guanyar 2.560 euros nets mensuals si té la seva llicència ja pagada, en cas contrari a aquest import s’hauria de descomptar la quota mensual de pagament.

Bona part dels taxistes de Barcelona i Madrid es van iniciar en el sector com a conductors assalariats per a altres taxistes que compten amb llicència. En aquests casos el propietari de la llicència s’emporta la meitat de la recaptació del dia. El pas següent és la compra d’una llicència, generalment hipotecant el seu habitatge o prenent un préstec. El preu de la llicència, en el cas de Barcelona, ​​pot oscil·lar entre els 100 mil i els 150 mil euros. En el cas dels VTC les llicències superen els 60 mil euros.

El conductor amb llicència aviat passa a ser empresari i inclou un segon conductor, aquest cop assalariat. El sector de les VTC és una mica diferent perquè les llicències en realitat estan concentrades en uns pocs empresaris i inversors que fa uns anys van intuir el negoci i van començar a acaparar-les. El ‘pelotazo’ va ser majúscul perquè el preu d’una llicència VTC no superava els 50 euros. Les plataformes com Uber i Cabify no potencien l’economia col·laborat iva, en realitat donen sortida comercial a un monopoli de llicències VTC.

Segons un estudi d’investigació del Diario.es que ha realitzat un seguiment sobre dos assalariats d’aquestes plataformes el sou net en euros és de 1.150 a Uber i 1.100 en Cabify. “Els dos conductors van signar contractes de 40 hores setmanals, però la realitat és que treballen una mitjana de 60 a la setmana. El truc per a les empreses està en exigir-los un mínim de facturació de 4.000 euros al mes i estar entre 10 i 12 hores diàries connectat”, explica el diari.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button