El sector turístic respira per la suspensió de la vaga de controladors
Els presidents d’AENA i de l’USCA, Juan Ignacio Lema i Camilo Cela, respectivament, han segellat un “acord global” que ha de posar les “bases” per signar el segon conveni col•lectiu que regula el sector dels controladors aeris, amb el qual es garantirà “la pau laboral i que s’ofereixi el servei”.
Després d’escenificar l’acord amb una encaixada de mans en una roda de premsa conjunta, Lema ha deixat clar que l’acord, que ha qualificat de “satisfactori per a les dues parts”, “garanteix oferir el servei i la pau laboral”, de manera que els ciutadans podran estar tranquils, perquè les seves vacances “no es veuran alterades”.
La possibilitat d’una vaga també ha estat descartada pels controladors. “La vaga que es va desconvocar a l’agost tampoc es convocarà al setembre”, ha afirmat Cela, ja que l’acord signat avui “serveix per evitar aquest escenari”.
Tant el president d’AENA com el de l’USCA –sindicat que aglutina el 95% dels controladors de l’entitat pública– s’han felicitat per haver obert un “període de normalitat operacional i d’entesa mutu” que esperen que pugui facilitar la signatura definitiva del conveni col•lectiu “abans que finalitzi l’any”.
El sector turístic, més tranquil
El sector turístic havia advertit que una vaga en ple agost originarien unes pèrdues diàries properes als 40 milions d’euros, afectant a 690.000 passatgers al dia.
Els hotelers qualifiquen de "magnífica" la decisió dels controladors de no anar a la vaga a l’agost i agraeixen la "sensibilitat" demostrada per aquest col•lectiu al "entendre" les necessitats del sector. "És una magnífica notícia que s’acabi amb la incertesa que pesava entorn la decisió dels controladors", ha manifestat el secretari general de la confederació Espanyola d’Hotels i allotjaments Turístics (Cehat), Ramón Estalella.
Estalella indica que tots aquells turistes que esperen "a l’últim moment" per decidir sobre les seves vacances poden, després de conèixer la notícia, efectuar les seves reserves, ja que actualment aquestes es realitzen amb menys de deu dies d’antelació.
En un comunicat conjunt, l’Associació Espanyola de Companyies Aèries (Aeca), l’Associació de Companyies de l’Aviació Civil d’Espanya (Aca) i l’Associació de Línies Aèries (Ala) han valorat "positivament" la decisió d’USCA de no convocar una vaga a l’agost i confien que d’aquesta manera "es posi fi a la incertesa".
Així mateix, esperen que finalitzi "un llarg període de reiterats incidents, que s’han traduït en importants retards en els vols, que ha ocasionat seriosos perjudicis als passatgers i causat ja greus danys a les companyies aèries, al turisme i a l’economia en el seu conjunt".
El president de Aeca, Felipe Navío, opina que el sector "necessita tranquil•litat per a acabar la temporada d’estiu com estava previst", encara que indica que molts passatgers ja s’han vist afectats de "una o altra manera" per la possible vaga.
El sector aeri, amb una participació estimada del 7% en el PIB nacional, genera prop de 900.000 ocupats a Espanya. Només les companyies aèries espanyoles mouen a l’any un volum de negoci proper als 11.200 milions d’euros.
Foment disposat a atendre algunes demandes dels controladors
El ministre de Foment, José Blanco, està disposat a garantir millores en les condicions de treball dels controladors, a establir criteris que reforcin la seguretat aèria i a atendre a algunes de les reivindicacions dels controladors, però afirma que les retribucions i les hores de treball estan vinculades. "A menys hores de treball, menys retribucions i a més hores, més retribucions, és una mica lògic i raonable", esgrimeix, per a recordar que el sistema de control a Espanya presentava una diferència "notable" pel que fa a altres països europeus quant a "productivitat, salaris i hores de treball".
El titular de Foment ha indicat que la implantació del ‘cel únic europeu’, prevista per a 2012, condicionarà el sistema de control del trànsit aeri en tota Europa i suposarà l’existència de models i sistemes unificats, per al que Espanya ha d’estar preparada.
Per a això, "cal baixar els costos de navegació aèria, reduir les taxes en un 15%, que són les més cares de la UE, i fer un sector més competitiu al servei del desenvolupament econòmic i del turisme, un dels nostres principals motors".
Finalment, el titular de Foment considera que, malgrat el que hagi pogut suposar l’amenaça de la vaga per al sector, les vagues de zel encobertes i les baixes massives entre el col•lectiu, el creixement del tràfic aeri en un 3% al juliol és "positiu" i probablement segueixi creixent a l’agost./Ag EP