El sector hoteler barceloní, rendible
El sector hoteler a Barcelona segueix sent atractiu i rendible. Les pròpies cadenes locals continuen invertint en nous establiments en la ciutat i se segueix atenent demanda insatisfeta per part d’operadors i inversors (tant nacionals com internacionals) per a fer-se càrrec de projectes o hotels en funcionament.
Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe elaborat per Bric Global sobre els hotels barcelonins. Segons aquesta consultora, el mercat de Barcelona, juntament amb el de Madrid, és el més actiu d’Espanya.
Segueix existint una demanda insatisfeta per part d’inversors i cadenes gestores, la qual cosa permet plantejar-se fins i tot la rehabilitació i canvi d’ús d’edificis terciaris o d’habitatges.
Encara que diverses de les pròximes obertures responen a contractes signats durant la fase expansiva del cicle immobiliari, la majoria de nous projectes s’han tancat en plena crisi. El sector hoteler barceloní ha continuat generant llocs de treball, encara ajustant tarifes mitjanes i reduint marges de benefici.
La rendibilitat del negoci hoteler es va incrementar en 2010 un 5’60% respecte l’any anterior, situant la Ciutat Comtal, un any més, com líder del mercat hoteler espanyol.
Evolució de l’oferta
En 2010 es van incorporar a l’oferta hotelera barcelonina prop de 840 habitacions. Durant el primer semestre de 2011 s’han tancat (o recuperat) operacions que suposaran un increment de la planta hotelera en els pròxims exercicis entorn de les 1.100 unitats.
Les tendències identificades en els últims mesos són: irrupció de projectes innovadors en categories ajustades; predisposició d’algunes cadenes nacionals per a associar la seva marca amb marques estrangeres; receptivitat a la signatura de contractes de gestió, sense renda fixa (o amb una quantitat mínima) garantida; sortida al mercat com a apartaments turístics de productes immobiliaris inicialment previstos per a la seva comercialització com habitatges.
L’informe de Bric Global comptabilitza disset operacions tancades des de juliol de 2010, onze d’elles protagonitzades per inversors o cadenes espanyoles. La resta es correspon a fons d’inversió i cadenes patrimonialistas internacionals o a operacions mixtes (inversor forà i gestor nacional o viceversa). El valor aproximat d’aquestes operacions s’estima en 135 milions d’euros.