L’anunciat passaport sanitari o “passaport digital verd” pot no arribar a temps o quedar sense ús generalitzat. Això explicaria perquè els països de la Unió Europea, en 24 hores, van canviar de posició, de considerar-lo inapropiat a començar a estudiar la seva possible implantació de cara a aquest estiu.
Els països de sud, els més turístics, com Espanya Itàlia o Grècia, han traslladat la pressió que reben dels seus respectius sectors turístics sobre aquesta petició cap a la Comissió Europea. En l’última reunió de caps d’Estat, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va admetre en públic que el passaport es podria implantar, encara que internament segueixen discutint sobre el tema sense tenir una posició unànime.
Espanya necessita enviar missatges positius sobre la possibilitat de salvar la temporada d’estiu. El president de Govern, Pedro Sanchez, va apuntar en un discurs davant el consell executiu de l’Organització Mundial de l’Turisme (OMT) que la data per recuperar el turisme serà passat els mesos d’estiu. Les crítiques del sector li van ploure per terra mar i aire, i això pot explicar el canvi de discurs. Ara ha forçat a Brussel·les a canviar també el discurs públic sobre el “passaport” i enviar el missatge de que Brussel·les està accelerant el “passaport digital verd”.
La presidenta de la Comissió Europea ha advertit que per tenir-lo a punt es necessiten tres mesos de treball i preparació. Amb aquests terminis i la discussió encara oberta sense posició sòlida entre els estats sembla complicat que la reclamació del sector turístic es converteixi en realitat. Ara Brussel·les ha de presentar una proposta legislativa per crear aquest passaport sanitari i debatre-la en una cimera previsiblement el proper 17 de març. Els estats segueixen tenint l’última paraula sobre qui i com s’accedeix al seu territori en aquests moments de pandèmia.
El passaport pot ser una eina conjunta que aglutini de forma homogènia la diferent documentació que els països ja requereixen als viatgers com poden ser les proves PCR negatives, el carnet de vacunació o els test d’antígens. Comptar amb un passaport d’aquestes característiques no vol dir que es pugui viatjar lliurement, només es tracta d’estandarditzar la manera de presentar una documentació conjunta que ara ja s’estava demanant per entrar a moltes destinacions. Finalment tornaran a ser els països els que decidiran qui pot i qui no travessar les seves fronteres.