superior

Destacat

El nou Museu Pau Casals posa en primer pla l’oferta cultural de la Costa Daurada

Després de més d’un any de remodelació i adequació de les seves instal·lacions, el Museu Pau Casals del Vendrell ha tornat a obrir les portes aquest 23 de juny

La casa estiuenca que al 1910 el mestre es va fer construir a la platja de Sant Salvador de la vila del Vendrell, on va néixer el 1876, i on va viure molts anys fins que va haver de marxar a l’exili, l’any 1976 es va convertir en museu, amb l’objectiu d’apropar la figura de Pau Casals com a home de pau i músic a tot el món. La seva visita permet descobrir la vida i el llegat humà d’un dels músics més importants del segle XX, i alhora gaudir d’un espai històric amb vistes al mar mediterrani a través d’una passejada pel seu magnífic jardí d’estil neoclàssic.

La remodelació actual ha anat molt més lluny i s’ha fet una important rehabilitació arquitectònica i del jardí i, sobretot, museística, posant en valor el fet de ser un edifici de referència de l’arquitectura del noucentisme català. S’han resolt els processos de degradació de l’edifici degut a la proximitat del mar i s’han actualitzat els criteris d’eficiència energètica, sostenibilitat i tecnologia. Recordem que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local a l’any 2019 i Museu d’Interès Nacional l’any 2020. A més de l’edifici, cal destacar la rehabilitació del jardí, on s’han reubicat les escultures, col·locant-les allà on es trobaven històricament. La galeria interior ha recuperat el terra original i també s’ha intervingut en el mirador.

Amb la remodelació actual s’ha fet una important rehabilitació arquitectònica i del jardí i, sobretot, museística, posant en valor el fet de ser un edifici de referència de l’arquitectura del noucentisme català. S’han resolt els processos de degradació de l’edifici degut a la proximitat del mar i s’han actualitzat els criteris d’eficiència energètica, sostenibilitat i tecnologia. Recordem que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local a l’any 2019 i Museu d’Interès Nacional l’any 2020. A més de l’edifici, cal destacar la rehabilitació del jardí, on s’han reubicat les escultures, col·locant-les allà on es trobaven històricament. La galeria interior ha recuperat el terra original i també s’ha intervingut en el mirador.

El nou espai

també ha tingut una important actualització museogràfica que posa en valor la figura humanística de Pau Casals i el seu extraordinari llegat musical. En son exemples el seu Oratori de Nadal o l’Himne a les Nacions Unides. Per fer-ho possible s’han recuperat investigacions i millores recents en la gestió documental que han permès incloure nous elements i continguts al voltant de la seva figura . En el museu s’han introduït nous recursos audiovisuals i interactius i els visitants podran gaudir de la música interpretada, creada i dirigida per Pau Casals.

Tot el projecte de rehabilitació ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya, dins el projecte de rehabilitació arquitectònica i museogràfica PO FEDER de Catalunya 2014‐  2020 d’operacions en l’àmbit dels equipaments museístics, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell.

Recordem també que davant del museu es troba l’Auditori Pau Casals, que cada estiu acull el Festival Internacional de música Pau Casals, que enguany arriba a la 41ena edició i tindrà lloc del 9 al 22 de juliol.

Teniu més informació al web de la Fundació Pau Casals.

Centenari del quadre “La Masia” de Joan Miró

Una de les obres cabdals de Joan Miró és el quadre “La Masia”, que va començar a Mont-roig del Camp a l’any 1921 i que va acabar a París un any més tard. Per això, la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp commemoren el centenari d’aquesta pintura emblemàtica. I ho fan amb tot un seguit d’actes que s’allarguen fins a finals d’any sota el lema “100 anys inspirant”, que compta amb el suport econòmic de la Successió Miró, la Diputació de Tarragona, la Secretaria d’Estat de Turisme i el patrocini de l’Associació de Càmpings de Mont-roig del Camp. L’objectiu és remarcar la importància del context social, paisatgístic i sensorial del Mas Miró.

Amb “100 anys inspirant”, la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp llancen una programació que vol subratllar la innovació, la creativitat i la importància del territori com a font d’inspiració. Hi ha activitats de tot tipus: pedagògiques, participatives, multidisciplinàries i virtuals. Entre elles destaca la que té lloc al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig, on fins a l’agost es podrà veure una exposició inèdita sobre la relació entre Miró i Mont-roig: “L’ànima de la forma. Mont-roig o l’essència de Miró”. S’exposen models originals en guix de les escultures de Miró, imatges de la vida i obra de l’artista i també objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració.

Podeu veure l’agenda completa de tots els actes de la commemoració AQUÍ.

S’inaugura el Museu del Celler de Vila-Seca

Celler de Vila-Seca. ©Turisme Vila-Seca

El Celler noucentista de Vila-seca, construït l’any 1920 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura i considerat Bé Cultural d’Interès Local, ja ha obert les portes als visitants després d’un període de restauració i museïtzació. L’imponent espai arquitectònic, que ocupa 3.150 m2 es converteix en espai de referència d’ús cultural i educatiu que enriqueix l’oferta cultural de Vila-Seca en particular i de la Costa Daurada en general. L’oferta se centra en les arts escèniques i musicals, arts visuals, exposicions temporals i activitats museístiques. En el projecte s’ha posat especial èmfasi en el valor de l’espai arquitectònic de la nau principal, i obre la façana posterior a un entorn enjardinat a través d’una caixa escènica vidriada, semitransparent, connectant amb la pineda del Castell.

La idea de l’Ajuntament de Vila-seca és crear un Parc Cultural entre el Castell de Vila-seca i el seu jardí, que també s’han restaurat recentment i el conjunt del Celler de Vila-seca.

Teniu més informació al web del celler.

Back to top button