El nou conveni d’hostaleria de Catalunya 2022-2024, a prop de l’acord
La patronal de l’hostaleria i la UGT tenen un preacord verbal pel nou conveni i CCOO decidirà la seva posició després de celebrar assemblees internes
La negociació del Conveni Interprovincial d’Hostaleria de Catalunya dona passes endavant i ja compta amb un primer acord entre la patronal i el sindicat UGT mentre que CCOO, l’altra gran central sindical amb representació al sector, per ara no l’ha subscrit però inicia un procés intern de consultes per determinar si el signarà.
El text acordat contempla un increment salarial del 4% per al 2022; 3% per al 2023 i 2% per al 2023 amb efecte 1 de gener dels respectius anys. No preveuen cap clàusula de revisió salarial lligada per exemple a l’IPC.
La UGT defensa la signatura perquè suposa “avanços substancials en drets, regulació del temps de treball, millores en el gaudir dels permisos retribuïts i condicions econòmiques que suposen una ajuda a les persones treballadores que han passat temps difícils en veure’s afectats pels ERTEs a conseqüència de la pandèmia del COVID-19 i que ha repercutit en el seu salari”.
El sindicat UGT afegeix que el nou conveni donarà cobertura a col·lectius que fins avui no tenien marc convencional i es regien per l’Estatut dels Treballadors o algun altre conveni aliè a la seva activitat. El conveni inclou empreses dedicades al repartiment de menjar i beguda fora de l’establiment a través de plataformes digitals i les cuines industrials sense zona de lliurament i recollida per al client.
Per la seva banda, CCOO afirma que vol ser prudent abans de donar el seu sí i “acabar d’aclarir, d’una vegada per totes, que el treball de les cambreres de pisos és activitat d’hostaleria, perquè no quedi dubte que en cas d’externalització, el conveni d’aplicació és el de hoteleria”.
Altres aspectes que recull el conveni són que els treballadors i treballadores amb contractes fixe discontinuo podran gaudir les vacances al final de la temporada; l’equiparació de les parelles de dret a les de fet en el gaudi de les llicències retribuïdes, o el dret a la jubilació parcial que es podrà exercir en el moment que compleixi els criteris per a poder accedir a aquesta, per tant, no requerirà acord de l’empresa.
La signatura entre patronal i les centrals sindicals es podria produir el pròxim dia 20 de setembre i tindrà una vigència de 3 anys pel període 2022-2024.