El condomini hoteler s’obre camí amb cobertura legislativa
Els establiments hotelers i també els apartaments turístics poden constituir-se en condomini, sempre que garanteixin la unitat empresarial d’explotació al llarg de tots els dies de l’any.
El nou reglament de turisme de Catalunya incorpora la possibilitat del règim de condomini com a figura de la titularitat de l’edifici o conjunt immobiliari sobre el que es constitueix l’establiment d’allotjament. Així, als hotels catalans es permetrà la propietat horitzontal de l’establiment tal i com ja va avançar Comunicatur en 2014: Catalunya vol captar inversions turístiques facilitant els condominis.
La venda d’habitacions d’hotels i apartaments a propietaris particulars o inversors obre la porta a nous formats de negocis d’allotjament. Amb la normativa es preten atreure nous inversors turístics i donar una cobertura jurídica a aquells que vulguin decantar-se per aquesta fórmula. En molts països, especialment als Estats Units, França o el Carib, ja està fermament implantada.
Encara es desconeix quins seran els límits en la venda d’habitacions a privats de la normativa catalana, que no detalla el percentatge mínim de les unitats que es podran comercialitzar. Algunes empreses haurien demanat a l’administració catalana que es regulés el condomini per a evitar les reticències que hi ha pel buit legal existent. Fins ara l’administració ho havia desestimat perquè entenia que obria la porta a la residencialització dels establiments turístics. Quan es coneguin els detalls que es desplegaran amb la regulació s’acabarà determinant quin és el model que vol Catalunya.
El “sol i platja” hoteler de moltes destinacions no és tan rendible i els marges s’han reduït per una sobreoferta i la competència del turisme residencial. La fórmula del condomini hoteler és una sortida recurrent per a cadenes com Sol Meliá, Medgroup, Pierre & Vacances o Hyatt que ja compten amb aquest tipus de negocis, així com també per a hotelers independents.