El Cercle de Turisme de la DIBA creu que la sostenibilitat i la diversificació ajudaran a superar la crisi
La Diputació de Barcelona ha celebrat la seva Jornada del Cercle de Turisme, que enguany ha arribat a la novena edició. Per primer cop i degut a la pandèmia, la Jornada ha tingut un format virtual, com a magazine televisiu i s’ha retransmès en directe pel canal de Youtube de Barcelona és molt més.
Els eixos fonamentals pels quals es va desenvolupar la sessió van ser la sostenibilitat, la diversificació i la suma d’esforços en una col·laboració fonamental entre administracions i empreses privades.
En la benvinguda institucional la presidenta de la Diputació, Núria Marín va remarcar la necessitat de treballar «cap a un nou model turístic, que sigui alternatiu, sostenible i que garanteixi les economies locals».
Per la seva banda Jaume Collboni, representant a l’Ajuntament de Barcelona, va explicar la força de la marca Barcelona com tot un territori i per això cal una estratègia compartida de tots els municipis de la província.
Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya va posar l’accent en el pes que prendran valors com la seguretat i la confiança i els canvis que afectaran al turisme com la mobilitat.
La Jornada va comptar amb la presència del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, que va dir que «la sostenibilitat també ha de ser social, per tal que el resident entengui el turisme com un benefici per al seu municipi i també territorial, perquè l’oferta turística englobi realitats diverses».
Lògicament s’esperava que Valdés aportés alguns apunts sobre els ajuts dels fons europeus. Al respecte va declarar que «primer cal mantenir el capital humà, que és excel·lent i se situa en un 13% de la força laboral i mantenir les nostres empreses que possibiliten una oferta singular reconeguda arreu». Va deixar molt clar que, en tot cas, «les ajudes seran sempre sobre projectes».
El diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Luis Ruiz, va ratificar l’aposta de la Diputació pel turisme responsable i sostenible que representa la certificació Biosphere, que compta ja amb més de 500 empreses participants, o la certificació Destinació Biosphere Gold per a les tres marques turístiques de la província de Barcelona.
A partir d’aquí la Jornada va anar desgranant cinc blocs temàtics: sostenibilitat, big data, tendències de futur, aprenent del passat i ecosistema turístic. I per fer-ho es van plantejar deu reptes que s’anaven acompanyant amb exemples d’empreses que formen part del Cercle.
Els deu reptes plantejats són:
1.- La sostenibilitat
2.- Turisme de reunions
3.- La intel·ligència turística
4.- La digitalització
5.- El client
6.- Una nova manera de comunicar
7.- Aprendre a conviure amb la incertesa
8.- La confiança
9.- Els nous models de negoci
10.- Aprendre a adaptar-se
El Cercle de Turisme és un entorn de treball cooperatiu publico-privat per al màrqueting turístic de la província de Barcelona. L’objectiu principal és impulsar la participació de les empreses del sector turístic en la promoció col·lectiva dels seus productes i les seves destinacions. Per això es composa d’una plataforma comuna d’informació i promoció i de diferents taules de treball temàtiques o territorials.