superior

EstudisFires i CongressosFormació

Despertar emocions, el gran repte de la innovació turística

El sector turístic s’ha limitat durant molts anys a mostrar la seva oferta de forma asèptica, venent les destinacions com una simple suma de paisatges, monuments, gastronomia i allotjaments. Però aquesta forma de màrketing ha arribat a les acaballes. Els experts aposten per oferir quelcom més al visitant, una experiència global que provoqui emocions genuïnes i es converteixi així en un producte únic al món.

La paraula “emoció” va ser la protagonista indiscutible de la jornada d’innovació en promoció turística que l’escola d’Hostaleria i Turisme CETT va organitzar en el marc del Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC). Experts i empresaris del sector van debatre sobre l’adaptació de Catalunya a aquest canvi de realitat i van analitzar el camí que encara queda per recórrer en aquesta direcció, així com les oportunitats que presenta per al teixit empresarial català.

“Hem de passar de les destinacions a les destiemocions”, resumeix el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Jordi Blanch, que defineix al sector turístic com “el sector de l’empatia”. Blanch defensa que la innovació en la promoció passa per millorar els petits detalls, ja que la destinació en sí no canvia, i fer protagonista al visitant, aprofitant les noves tecnologies i les xarxes socials.

Lleida ja ha encaminat aquesta via a través d’ofertes singulars com una ruta pel Parc Natural d’Aigüestortes que recrea els camins que seguien els jueus durant la Segona Guerra Mundial en l’intent de fugir de l’assetjament dels nazis. També amb accions més temporals com, a través de les xarxes socials, donar l’oportunitat als visitants de les terres lleidatanes de compartir fotografies i comentaris en una plataforma única.

L’oferta basada en experiències també es l’eix central del pla de màrketing L’Agència Catalana de Turisme per al període 2012-2015, que potència la creació de nous productes turístics a tot el territori per tal de desestacionalitzar i repartir el turisme que arriba al país. Sota el paraigua de la “marca Catalunya”, es promouen trets identitaris com la gastronomia, l’enologia, la cultura, els paisatges i la qualitat de vida de la zona.

En la jornada del CETT també hi van participar representants del País Basc i el Quebec, que van explicar com aquestes destinacions intenten avançar en la mateixa direcció. Els bascos han decidit impulsar el “Basque Style”, és a dir, servir-se de la seva identitat i la seva història per diferenciar-se de possibles competidors. En la mateixa línia, els quebequesos es presenten “com una gota francòfona en un oceà anglosaxó”, fet diferencial que potencien amb logotips en francès.

Articles relacionats

Back to top button