Cristina Cabañas, presidenta de Guitart Hotels: “Ens volem expandir també fora de Catalunya
Guitart Hotels va superar una situació difícil per passar a ser un model d’èxit turístic. Premiat amb la millor iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa empresarial d’Espanya i amb una fundació jove però molt dinàmica, estudia ara expandir-se. En l’actualitat tenen quatre hotels a Lloret de Mar, un a Barcelona i un altre a La Molina.
Comunicatur entrevista Cristina Cabañas, presidenta de Guitart Hotels.
Quina és la situació actual del sector turístic de Lloret de Mar en general, i del Grup Guitart Hotels en particular?
La salut de Lloret està en procés de millora perquè s’estan fent moltes coses per tal que així sigui, des de la creació de la Mesa Empresarial al suport que està donant l’Ajuntament. Actualment hi han 25 “obres majors”, la qual cosa fa veure la inversió que estan fent els hotelers i d’altres empreses d’activitats complementària, per a millorar els seus negocis i el municipi.
Aquestes obres es fan gràcies als acords que l’Ajuntament ha signat amb d’altres institucions, com la Generalitat o la Diputació o són obres que s’haguessin fet igualment per a rellançar la imatge del municipi?
Efectivament, es va posar “el marcador a zero” i entre tots els actors (sector, Ajuntament, Diputació i Generalitat) fem els deures. La part institucional va adquirir uns compromisos i el sector privat és va comprometre a invertir 20 milions d’euros anuals, durant un període llarg, a tot el municipi. Però 25 obres majors suposen bastant més de 20 milions d’euros. Alguna ja representa, per si mateixa, uns 30 milions d’euros. Això és una bona mostra que Lloret està fent els deures i que la seva salut turística i com a municipi millorarà ràpidament.
A Lloret de Mar els empresaris estem fent grans esforços per millorar la planta hotelera. Invertim 20 milions d’euros anuals en tot el municipi durant un període llarg
I la salut del Grup Guitart millora al mateix temps que la de Lloret?
Bé, el Grup Guitart va passar una època difícil, al perdre el seu president i ànima, com era en Climent Guitart, però ara estem començant una nova etapa, amb molta il·lusió i molta energia. En el curt termini estem treballant fonamentalment l’expansió del grup. Estem veient diferents actius per tal de valorar la possibilitat d’agafar-ne algun en règim de lloguer a Catalunya, però potser també amb altres establiments fora de Catalunya, però dins d’Espanya.
El grup s’ha situat en una bona plataforma de rellançament i això és conseqüència d’una sèrie d’estratègies, de formes de fer… Com a representant d’un model reeixit, què creu que haurien de fer les empreses turístiques per tal d’assolir les seves fites?
El 2014, quan va morir en Climent, la situació del grup era molt complicada i vàrem haver de prendre decisions dràstiques, com la venda d’algun actiu important o deixar-ne algun altre que no acabava de funcionar. La meva formació universitària no estava vinculada al món del turisme, sinó al farmacèutic i, per tant, no podia donar grans classes magistrals. Em vaig envoltar dels millors professionals… i vaig utilitzar el sentit comú. La meva regla d’or a la vida és “has de fer el que a tu t’agradaria que et fessin”, i això és el que vaig fer. Vaig tenir ofertes milionàries per tal de vendre, però per a mi el més important era l’equip de Guitart Hotels, eren les persones i vaig seguir aquesta línia. Això ha provocat que la gent s’hagi implicat molt en aquesta nova fase. No és que jo ho tiri endavant…és que és la meva gent la que m’empeny i m’ajuda. Aquest és el nostre “secret”. Jo lluitava per poder salvar Guitart Hotels… els meus fills es diuen Guitart i quan, essent petits els vaig preguntar “Què voleu ser de grans?”, ells em van contestar “Hotelers, com el Papi”. Em sento portadora d’un llegat que te 64 anys d’història i no podia fer-lo desaparèixer, el que he de fer és conservar-ho, millorar-ho i traspassar-ho. Per sort, dos dels tres encara ho tenen claríssim, porten l’ADN hoteler a dins!
La Fundació Guitart te dos objectius: la formació en turisme i la solidaritat
Parlem de la Fundació Guitart: quin és el seu objectiu general, quina importància te envers el posicionament de la marca Guitart Hotels i com funciona?
La Fundació Guitart te dos objectius: la formació en turisme i la solidaritat. Ambdós estan molt relacionats amb la figura d’en Climent, el qual va ser pioner en l’àmbit de la formació en turisme, estudiant a les millors universitats del món (Harvard, Cornell, Aix-en-Provence…), d’una banda i, de l’altra, era una persona molt solidària, tot i que era molt discret al respecte. La Fundació va néixer el maig del 2018 i va servir per a endreçar les accions que de forma puntual o continuada ja realitzàvem. A partir d’aquí i gràcies al suport i implicació de grans empreses i persones del sector, que han acceptat participar-hi com a patrons, estem desenvolupant molts projectes. Per exemple, hem signat un acord amb la Fundació Barça, que comparteix el mateix esperit d’actuació que nosaltres i durem a terme dues accions molt concretes, la primera vincularà formació en turisme i esport, en una mena de “Clínic de Turisme”. La segona la farem juntament amb la Fundació Enriqueta Villavecchia, que te un programa amb nens malalts de càncer que podran gaudir d’uns dies de vacances amb les seves famílies i alguns metges i sanitaris, jugant en activitats programades de lleure.
La Fundació té una incidència directe en el posicionament de la marca “Guitart Hotels”?
Evidentment nosaltres no ho fem per a millorar la marca, però és indubtable que te una incidència directe. Per exemple, a Fitur se’ns va lliurar el premi CaixaBank a la millor iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa empresarial d’Espanya, compartit amb dues empreses més. Espero que amb el temps, la Fundació esdevingui un llegat per a la societat tan important com el propi grup empresarial.
Parlem del Brexit. Tenint en compte la importància del mercat britànic a Lloret (el segon desprès del francès), com es preparen els hotelers lloretencs per a fer front a la sortida del Regne Unit de la UE?
El Brexit espanta a tothom, però els turoperadors amb els que parlem ens diuen que estiguem tranquils que, tot i que les reserves estan una mica per sota de l’any passat, aquesta baixada no és significativa, de moment. Caldrà veure com es desenvolupa finalment la famosa sortida per tal de poder fer valoracions més acurades. Encara hi ha massa interrogants a l’aire.
El Brexit espanta a tothom, però tot i que les reserves estan una mica per sota de l’any passat, aquesta baixada no és significativa
Creu que Espanya en general i Catalunya en particular, són destinacions low cost?
Jo crec que, per allò que oferim, la relació qualitat/preu a Espanya és magnífica. Hem d’apostar per una oferta de qualitat, introduint canvis i modernitzacions de planta, com s’està fent a Lloret, per tal d’atreure un turisme de qualitat i això, de mica en mica, provocarà una millora de preus i més despesa per part dels visitants.
Creu que les empreses turístiques estan compromeses amb la sostenibilitat? S’hi pensa a mig i llarg termini… o pensen exclusivament en els beneficis a curt termini?
Crec que depèn del tipus d’empreses. N’hi ha algunes que només pensen en el benefici a curt termini, però en general cada vegada hi ha una major conscienciació, tant per part de l’oferta com de la demanda. Les noves generacions estan molt més educades en aquest sentit i es preocupen per fets que nosaltres ni pensàvem quan teníem la seva edat. I això és molt bo.
Lloret està fent els deures i la seva salut turística i com a municipi millorarà ràpidament
En determinades destinacions, l’Administració és un actor fonamental en el desenvolupament. Què li demana un empresari a l’Administració?
A nivell promocional, que implementi una bona i eficaç línia estratègica promocional, que doni a conèixer els valors de la destinació. A nivell de gestió local, entenc que l’Administració ha de vetllar pels equipaments i la seguretat, sobretot. Escoltar als empresaris i actuar en comú és un altre dels aspectes que considero que s’han de tenir en compte. Val a dir que l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Lloret això ho està fent molt bé: escolta als empresaris i actua en conseqüència, tot i que no sempre estiguem d’acord. En el cas concret de Guitart, sempre que hem anat a exposar-hi alguna cosa, se’ns ha escoltat i això és d’agrair. Crec que s’ha avançat molt pel que fa a la governança conjunta sector públic-sector privat.
I al revés? Com creu que pot ajudar el sector privat al desenvolupament global d’una destinació turística determinada?
Bàsicament fent els deures. Per exemple, a Lloret de Mar els empresaris estem fent grans esforços per millorar la planta hotelera i això, de fet, influeix de forma molt important en l’aspecte de la pròpia localitat, la qual cosa constitueix un valor bàsic d’atracció.
Per a tenir una destinació de qualitat cal comptar amb professionals qualificats que la gestionin, tant des de l’àmbit privat com públic. Com veu el mercat laboral turístic i la formació/implicació dels seus professionals?
Crec que s’ha evolucionat molt. La gent jove està molt preparada. Nosaltres tenim caps de departament molt joves i excel·lentment preparats i treballadors amb molts anys d’experiència que s’han professionalitat a base de temps, perquè en el seu moment no van poder accedir a una formació determinada. Saber conjugar ambdues actituds és fonamental per avançar. I poder comptar amb un bon equip directiu, que il·lusioni i tiri endavant els projectes. Això comporta diferències salarials, però espero que disminueixin amb el temps.
Com veu el futur del turisme a Lloret en particular i a Catalunya en general?
Crec que és un sector que porta uns anys amb molta bonança i, tot i que sembla que comencen a haver-hi algunes senyals d’avís, continua tenint una molt bona salut. El país és excel·lent en tots els sentits: cultural, gastronòmic, paisatgístic, etc., i compta amb una relació qualitat/preu fantàstica. És a dir, el sector ara per ara, te una salut de ferro.
I com a empresària, creu que s’està treballant en aquesta direcció?
Sí, sens dubte. Des de les administracions públiques a les empreses privades s’està treballant força i bastant bé per tal que continuïn venint els turistes i, de ser possible, fent que prevalgui la qualitat pel damunt de la quantitat.