Creix la ruta transfronterera per promoure el turisme industrial als Pirineus
Institucions de cinc regions veïnes -Catalunya, Andorra, País Basc, Llenguadoc-Rosselló i Aquitània- van presentar fa una dècada la Ruta del Ferro dels Pirineus amb l’objectiu de mostrar el seu patrimoni industrial mitjançant un itinerari comú al voltant de la siderúrgia.
Els promotors han fet un pas més en el projecte constituint-se administrativament com una entitat amb Estatuts propis, Junta Directiva i Comitè Científic. Però el que és més important, aprovant un pressupost per al període 2018-2020 que garanteix la seva viabilitat. Les properes passes del seu pla d’accions és la creació de la pàgina web, la instal·lació de la senyalització conjunta de l’Itinerari europeu i l’edició dels materials de difusió.
L’empremta que ha deixat en els Pirineus la llarga tradició industrial l’han convertit en un recurs turístic per explotar. Els paisatges i els pobles estan influenciats per les mines, els forns, les fargues i els edificis industrials que van protagonitzar una part important de l’activitat econòmica de la regió pirinenca.
Tres espais patrimonials industrials catalans s’han incorporat a la ruta: el Museu de les Mines de Cercs (Berguedà), la Farga Palau de Ripoll (Ripollès) i l’Alt forn d’Anglès (Selva).
En formen part de les rutes les següents institucions següents: la Diputació foral de Guipúscoa; la Fundació Lenbur; els ajuntaments de Beasain, Eibar, Zerain / Besain, Mutiloa i Ormaiztegi; Comunitat del País de Nay; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC); el Consell General del Departament d’Ariège; el Consell General del Departament d’Hautes-Pyrénees; l’Associació Fer et Savoir Faire; el Comú d’Ordino, i el Govern d’Andorra.