“Costa Barcelona juga un paper fonamental en la descongestió turística”
Comunicatur entrevista Abigail Garrido, diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona amb motiu dels 10 anys de la marca Costa Barcelona
Les marques turístiques són una de les eines que utilitzen els responsables de màrqueting de les destinacions per posicionar-se internacionalment. Algunes tenen una llarga trajectòria i d’altres van canviant segons l’evolució de l’interès turístic i de les pròpies destinacions. La Diputació de Barcelona ja fa temps que treballa amb tres marques turístiques principals: Pirineus Barcelona, Paisatges Barcelona i Costa Barcelona. Aquesta última, que agrupa sis comarques, acaba de celebrar el seu desè aniversari (veure notícia a Comunicatur).
Per aquest motiu Comunicatur ha parlat amb Abigail Garrido, diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, amb qui repassem l’evolució de la marca turística i el seu futur.
– Com va sorgir la idea de crear la marca Costa Barcelona? Té un nom propi la idea?
Josep Chías va tenir la idea visionària que Catalunya s’ordenés amb tres costes: Costa Brava, Costa Barcelona i Costa Daurada, i així ho va establir al nostre pla de màrqueting el 2011. Aquell mateix any, l’Agència Catalana de Turisme va aprovar la marca turística Costa Barcelona, que incloïa inicialment quatre comarques i que va substituir les dues marques existents fins aleshores, Costa Barcelona Maresme i Costa del Garraf. Uns mesos més tard es van sumar els dos vallesos i el 2013 es van iniciar les tasques de promoció de la marca Costa Barcelona com a marca oficial formada ja per sis comarques. L’objectiu era ser més eficaços en la promoció, especialment en l’àmbit internacional, amb una marca potent i reconeguda que aprofitava el posicionament que ja tenia la marca Barcelona, i emprar-la com a paraigües de les diferents destinacions que la formaven, a la vegada que es potenciava la identitat pròpia de cadascuna.
– El litoral, les platges, la costa de les comarques barcelonines… van ser de les primeres zones de rebuda de turistes als anys 60. I potser per això ja existien unes marques que no van acollir massa bé la generalització i la integració dins la marca Costa Barcelona. Hi havia marques comarcals potents, com Garraf o Maresme, i també marques locals molt conegudes, com Calella, Sitges o Vilanova i la Geltrú. Va costar fer entendre a la gent els beneficis de la marca Costa Barcelona?
Efectivament, hi havia ja dues marques del litoral barcelonès i amb la creació de la marca es va donar resposta a una petició del sector turístic de la zona, canalitzada per la Diputació de Barcelona, que demanava una marca turística comuna per a tota la costa de la província de Barcelona. La proposta venia avalada per part del sector empresarial, però no disposava del consens de tots els àmbits territorials i associatius, sobretot de les comarques d’interior. Aleshores es van prendre com a models Costa Brava i Costa Daurada, que també incorporaven comarques d’interior. Amb el temps es va anar aconseguint el consens gràcies també a la voluntat i a la generositat de tots els actors implicats.
El 2013 es va iniciar la promoció de la marca Costa Barcelona com a marca oficial formada ja per sis comarques
– 10 anys vol dir que hi ha hagut una evolució molt positiva de la marca. Quins són els principals beneficis de lligar la destinació al nom “Barcelona”?
Barcelona és una gran urbs que compta amb una potència i un reconeixement internacional indiscutibles. El seu poder d’atracció és evident, com també ho és que el territori que l’envolta té molt per complementar: més de 100 quilòmetres de costa, ciutats amb caràcter, viles marineres, espais naturals, Modernisme, propostes enogastronòmiques de qualitat on destaquen les DO amb vins i caves de prestigi, golf, senderisme… La ciutat aporta el posicionament internacional i el territori complementa l’experiència urbana amb propostes molt diferents i enriquidores, per a tots els públics i durant tot l’any.
– Ens pot donar algunes dades sobre aquesta marca? Per exemple, el grau de coneixement, el grau de geolocalització o la valoració global que li donen els turistes?
La marca arriba a aquesta primera dècada en plena consolidació: les seves 156.000 places d’allotjament van rebre el 2022 un total d’11,6 milions de pernoctacions. Aquesta dada suposa un creixement del 17,95% respecte fa deu anys. A més, un total de 268 empreses, serveis, destinacions… de les seves comarques formen part de la plataforma de màrqueting turístic de la Diputació de Barcelona —el Cercle de Turisme— mitjançant la qual Costa Barcelona ha participat en 55 fires internacionals i ha rebut 200 viatges d’influencers, entre d’altres accions.
Pel que fa a la valoració que en fan els turistes, n’estem molt satisfets, ja que la puntuen amb un notable alt -un 8,18- una nota que va millorant any rere any, tal com ens indica el Monitor de la Reputació Turística Online Regió de Barcelona 2023, elaborat pel LABturisme de la Diputació de Barcelona. El que valoren millor són els atractius turístics del territori -amb un 8,71- seguit dels allotjaments i els restaurants -al voltant del 8-.
Barcelona ciutat aporta el posicionament internacional i el territori complementa l’experiència urbana amb propostes molt diferents i enriquidores
– Durant aquests anys ha variat molt el tipus de turisme i hem passat de buscar un gran nombre de turistes que majoritàriament cercaven sol i platja a una diversificació i a una necessària posada en valor del litoral com a fonamental per a la biodiversitat i l’entorn natural que cal protegir. La gent que viu en aquesta marca es fa seva aquesta desitjada sostenibilitat?
Primer de tot crec que la ciutadania, no només en aquest territori sinó en general, som més conscients de la necessitat de protegir el nostre entorn, tant per a nosaltres com per a les generacions futures. Si parlem en termes turístics, perquè residents i visitants puguin triar oferta sostenible cal que aquesta existeixi i és feina de les administracions incentivar-la. Des de la Diputació de Barcelona impulsem el programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere, que vol garantir la qualitat i la sostenibilitat dels serveis turístics de les destinacions i poder fer que el visitant gaudeixi de la destinació garantint-ne la sostenibilitat, la reducció dels impactes negatius i traient el màxim partit dels beneficis que el turisme genera i que és necessari que reverteixin en el territori. L’any passat, 373 empreses de les comarques que integren la marca Costa Barcelona van rebre el segell Biosphere, per tant, el compromís amb la sostenibilitat està molt present en aquest territori i això reverteix en la ciutadania i en els seus hàbits.
– Hi ha diversos programes de la Diputació destinats a millorar i protegir el litoral. Potser el més important ara mateix és el que està lligat a la nova Comunitat Temàtica de Turisme Sostenible del programa Interreg Euro-MED?
El programa Interreg Euro-MED treballa per promoure una millor governança en la cooperació territorial al Mediterrani, amb un focus important en qüestions com el clima i el medi ambient, promovent un Mediterrani més verd i intel·ligent. I això implica protegir la nostra costa. Entre d’altres, promou comunitats temàtiques com la del Turisme Sostenible, que liderem des de la Diputació de Barcelona i que compta amb altres set socis de diferents països del Mediterrani. Es tracta d’un projecte amb un pressupost de 5 milions d’euros per a set anys de durada i, per tant, no és menor.
Però també hem de destacar projectes com el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Costa Barcelona Delta Llobregat: 8 acciones innovadoras para consolidar un destino turístico sostenible de sol y playa”, per al qual hem rebut més de 2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation. En els propers anys restaurarem i renaturalitzarem els paisatges dunars de les platges d’aquest territori i sensibilitzarem sobre els efectes del canvi climàtic. També volem fer un nou mirador; l’adequació d’itineraris turístics no motoritzats (unió de les platges amb els nuclis urbans i atractius de l’interior); una xarxa de comunicació i de gestió turística (prova pilot); el disseny i la promoció d’un producte turístic que reculli el llegat de la Copa Amèrica…
Costa Barcelona ha de fer valer la seva diversitat: la seva oferta per al turisme familiar, per al turisme de negocis, per a l’esportiu…
– Com ens hem d’imaginar la marca Costa Barcelona d’aquí a deu anys més? Què haurà canviat?
La pandèmia ens ha ensenyat moltes coses i una d’elles és que les previsions sempre són arriscades… I més tenint en compte que vivim temps de canvis accelerats. Però crec que no ens equivoquem si diem que tindrem un turisme —el de Costa Barcelona i el de tota la província— que apostarà encara més clarament per la sostenibilitat i la responsabilitat. Estem convençuts que el turisme serà sostenible o no serà. Apostar per mercats amb connexió ferroviària, per un turisme de qualitat amb estades més llargues i més despesa… són reptes per a territoris com el de Costa Barcelona. Però cal resoldre també la convivència entre els turistes i els residents a les grans ciutats —com és el cas de Barcelona— i territoris com el de Costa Barcelona juguen un paper fonamental en la descongestió i, a la vegada, han d’aprendre dels efectes negatius de la massificació. Els propers anys seran cabdals en aquest sentit i Costa Barcelona ha de fer valer la seva diversitat: la seva oferta per al turisme familiar, per al turisme de negocis, per a l’esportiu… i anar més enllà del turisme de sol i platja tradicional. I, per acabar, tindrem una destinació completament digitalitzada. Estem davant d’una veritable transformació en la forma de planificar i d’experimentar els viatges i se’ns obra l’oportunitat d’augmentar el coneixement respecte a les tendències i a les demandes que ajudi a definir les línies de promoció de la nostra destinació més adients. Cal adaptar-se a aquestes tendències oferint eines digitals, promovent la connectivitat i millorant l’experiència del turista a través de la innovació tecnològica. Costa Barcelona no en quedarà enrere.
En col·laboració amb la Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona celebra els 10 anys de la marca Costa Barcelona