superior

Hotels

Confirmen que els hotels han de pagar per la música a les habitacions

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha confirmat que els hotels sí han d’abonar un cànon per la música emesa en les habitacions i ha assenyalat que els Estats membres no poden exonerar-los d’aquesta obligació. El tribunal considera que la música és un servei extra que influeix en la categoria i preu de l’allotjament.

Segons el Tribunal de Justícia, el dret de la Unió "no permet als Estats membres exonerar a l’establiment hoteler que porta a terme un acte de "comunicació al públic" d’un fonograma de l’obligació d’abonar tal remuneració". En el seu dictamen el Tribunal es refereix especialment a la legislació d’Irlanda, que eximeix als hotels de pagar drets d’autor.

"La radiodifusió de fonogrames per un establiment hoteler esdevé caràcter lucratiu, doncs la intervenció de l’establiment per donar accés als seus clients a l’obra ràdiodifosa és una prestació de serveis suplementària que influeix en la categoria de l’hotel i, per tant, en el preu de les habitacions", indica el dictamen. Per això, l’establiment "està obligat a abonar una remuneració equitativa, per la difusió d’un fonograma radiodifós, a més de l’abonament pel radiodifusor".

Aquest dictamen s’aplica també als hotels que no proporcionen als seus clients aparells de televisió o ràdio però sí altres equips i discos en format físic o digital que puguin escoltar-se en aquests equips.

Tarifes abusives i injustes a Espanya

Precisament, la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) ha titllat "d’abusives i injustes" les tarifes que han de pagar els establiments hotelers als productors audiovisuals per tenir televisors a les seves habitacions.

El passat 2 de març, com resultat de la denúncia presentada per la confederació en l’any 2009, la Comissió Nacional de la Competència (CNC) va multar a l’Entitat de Gestió de Drets dels Productors (Egeda) amb 478.515 euros al considerar que aquest organisme havia establert tarifes abusives als establiments hotelers.

La CNC va considerar com agreujant la reincidència d’aquesta entitat de gestió de drets, que ja va ser sancionada per pràctiques similars pel tribunal de Defensa de la Competència en l’any 2000. Per la seva banda, Egeda ha interposat recentment davant l’Audiència Nacional un recurs contenciós administratiu per la resolució de la CNC./Ag EP

Back to top button