superior

Destinacions

Comencen les actuacions del PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD), que s’executarà fins al 2026, vol potenciar el turisme sostenible de sol i platja

Aquest pla és un dels tres projectes que lidera la Diputació de Barcelona, dins del marc dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació que, finançats per la Unió Europea a través dels fons europeus Next Generation, tenen l’objectiu d’ajudar els municipis a avançar cap a un model de turisme sostenible. Els altres dos projectes són el PSTD Vies Blaves Barcelona i el PSTD d’Espais naturals i turisme sostenible, una oportunitat per a la província de Barcelona, que implica els Parcs Naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i els Parcs del Garraf, d’Olèrdola, del Foix i de la Serralada Litoral.

Comunicatur ja us va informar del tema: ho podeu recordar AQUÍ i també en un article de juliol del 2023 AQUÍ.

Infografia del calendari de les principals actuacions.
Imatge: Diputació de Barcelona

A més del lideratge de la Diputació de Barcelona, en el PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat també hi participen l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat i els ajuntaments de Castelldefels, de Gavà, del Prat de Llobregat, de Sant Boi de Llobregat i de Viladecans. El projecte està dotat amb dos milions d’euros, s’executarà fins al març de 2026 i preveu la restauració dels paisatges dunars, l’adequació d’itineraris turístics no motoritzats que uneixin la zona de platja amb els nuclis urbans o l’impuls del turisme blau, entre d’altres accions.

Recentment, la Diputació de Barcelona ha donat a conèixer el calendari d’actuacions previstes, que és el següent:

Desembre 2024:

  • Accions de restauració dels paisatges dunars.
  • Sensibilització sobre els efectes del canvi climàtic, amb dues aules de natura on es faran sessions per a escoles i per a d’altres públics.
  • Construcció d’un mirador d’aus al Prat.

Desembre 2025:

  • Adequació d’itineraris litoral-interior per afavorir la mobilitat sostenible i que contribueixin a la descongestió, a la descentralització i a la diversificació dels fluxos turístics.
    El 2024 s’enllestirà un estudi per a la planificació d’itineraris no motoritzats a la zona del Delta del Llobregat. I, durant el 2025, es faran  les obres d’adequació d’itineraris ja existents per part dels ajuntaments implicats. En el cas de Sant Boi, per exemple, es faran actuacions de millora del camí per garantir la seva accessibilitat els 365 dies de l’any i evitar que quedi intransitable a causa dels fangs i llims que s’acumulen en els períodes de crescuda del riu per fortes pluges.
  • Impuls del turisme blau: el 2024 s’enllestirà un estudi per a l’impuls del turisme blau que identificarà actius que ja existeixen, dificultats i necessitats, es farà una anàlisi de la normativa i s’establirà el pla d’accions.
  • En una segona fase, durant el 2025 i primer trimestre del 2026, es duran a terme les accions, amb la voluntat d’implicar també els residents i no només els visitants.

Març 2026:

  • Xarxa de comunicació i gestió turística: es farà a Castelldefels una prova pilot per ubicar pantalles informatives en punts d’alta afluència turística i per millorar la gestió dels fluxos turístics amb l’aportació d’informació sobre la capacitat i l’ocupació dels aparcaments o sobre l’estat de la mar, entre d’altres informacions pràctiques.
Abigail Garrido presentant el projecte
Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona

Per fer realitat el projecte cal destacar que aquest PSTD significa un nou enfocament de la gestió de les platges com a principal generador de riquesa en els municipis de costa, en què la sostenibilitat i la millora de la competitivitat són els eixos fonamentals.

Per a la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, “el projecte posa el focus en la necessitat de connectar el litoral amb el gran patrimoni natural i cultural que tenim uns quilòmetres endins, afavorint la descentralització, la desconcentració i la desestacionalització dels fluxos turístics, a més de preparar i adaptar els ecosistemes per als efectes del canvi climàtic. Aquest projecte suposa també una nova forma de treball col·laboratiu amb els municipis”.

Podeu veure el vídeo del projecte AQUÍ.

En col·laboració amb la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona lidera projectes de sostenibilitat amb fons europeus

La Costa Barcelona propera al Delta del Llobregat inicia la seva transformació turística amb els fons Next Generation

 

Articles relacionats

Back to top button