Catalunya rep 70 milions dels plans de sostenibilitat turística
El govern espanyol finançarà amb fons europeus Next Generation 19 projectes turístics catalans acollits al programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinacions. Dels 615 milions d’euros que sumen les actuacions per al conjunt d’Espanya aquest 2021, a les propostes catalanes li corresponen 69,87 milions.
Els projectes els lideren les entitats locals que seran les receptores d’aquesta partida i les encarregades de gestionar les actuacions. En el cas de Catalunya, les 19 propostes finançades són:
Província de Barcelona
Manresa (Ajuntament): Renaturalització del riu Cardener, Pla Integral d’Accessibilitat, instal·lació d’una xarxa de sensors de soroll, creació d’una zona d’autocaravanes.
Santa Susanna (Ajuntament): Millora ambiental, accessibilitat i serveis a la Platja de Llevant, millora de l’accessibilitat a la Platja de les Dunes i reordenació del front marítim, sistema de lloguer de bicicletes.
El Berguedà (Consell Comarcal): Creació d´un centre d´acollida d´esportistes en general i ciclistes en particular, creació de l´Ecoparc al riu Llobregat, condicionament de la Ruta del Carrilet, creació de l´experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural del Llobregat.
Víes Blaves (Diputació): Creació i adequació d’itineraris no motoritzats, sistemes d’enllumenat eficient, pantalles LED i sistemes d’alimentació mitjançant energies renovables, actuacions per al foment del turisme actiu.
Província de Girona
Vies Verdes de Girona (Consorci): Connexió de la via verda de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya, implantació d’un carril bici entre Garrigàs i Arenys d’Empordà, connectivitat entre la Vall del Ter i del Llémena, ampliació del enllumenat públic a la via verda del Quart.
La Garrotxa (Consell Comarcal): Restauració d’espais naturals, pla de foment de la mobilitat a peu, amb bicicleta, vehicle elèctric o transport públic dels turistes que visiten la Garrotxa.
Roses (Ajuntament): Gestió dels accessos al Parc Natural del Cap de Creus i creació d’un espai d’interpretació i educació ambiental del parc, punts de recàrrega elèctrica per a vehicles.
Girona (Ajuntament): Habilitació del camí fluvial del Ter, enllumenat públic intel·ligent a l’entorn urbà i natural de Santa Eugènia, pla per posar en valor els productes locals i la gastronomia de Girona.
Lloret de Mar (Ajuntament): Rehabilitació sostenible del Mercat Municipal, creació d’un nou espai turístic eficient energèticament ‘El Barman de Hemingway’, digitalització per a la formació turística.
El Ripollès (Consell Comarcal): Aparcament i zona d´acollida de visitants, àrea d´autocaravanes per a escaladors i senderistes, digitalització de l´espai museogràfic del patrimoni industrial de la colònia Llaudet.
Sant Feliu de Guíxols (Ajuntament): Rehabilitació del monestir de Sant Feliu de Guíxols per a la millora de l’eficiència energètica, sistema d’energia renovable a l’aparcament dissuasori del Museu Carmen Thyssen, restauració ambiental del Passeig de l’Art.
Província de Lleida
Naturalment Lleida (Diputació): Creació de la via verda de la Noguera Baixa i de les vies blaves Camí del Segre i El Cardener, ecocomptadors per monitoritzar la capacitat de càrrega.
Vall de Boí (Ajuntament): Creació d´un sistema de mobilitat sostenible al Parc Nacional, creació de l´outdoor park de Vall de Boí, creació d´experiència turística accessible al conjunt romànic Patrimoni Mundial.
Segre Rialb (Consorci): Creació d´un centre d´acollida i tecnificació de l’activitat de l’escalada a Peramola, desenvolupament d´infraestructura i accessos a l’embassament de Rialb i adequació d´una via blava al marge de l´embassament, creació de miradors a Oliana.
Província de Tarragona
Parc Nacional Delta de l’Ebre (Diputació): Extensió de la Via Verda entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita.
Amposta (Ajuntament): Rehabilitació sostenible de les Cases del Castell, instal·lació de punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics, infraestructura ciclista.
Salou (Ajuntament): Renaturalització i restauració verda/blava de parcs, places i espais públics, conversió en zona de vianants de l’Avinguda Carles Buigas, creació d’aparcaments dissuasius, carril bici.
Sant Carles de la Ràpita (Ajuntament): Adaptació de la destinació al canvi climàtic i creació d’un Smart Center, restauració de la llera del canal de Carles III.
Vila Seca (Ajuntament): Millora del Passeig Marítim de la Pineda, nous equipaments de turisme actiu, millora equipaments a la platja.