Catalunya, 3era en el rànquing de competitivitat turística
País Basc, Madrid i Catalunya, encapçalen el rànquing de competitivitat turística de les comunitats autònomes elaborat per Exceltur i la consultora Deloitte. L’estudi MoniTUR 2009 és el primer sistema que fa una aproximació a la competitivitat de les destinacions turístiques espanyoles i la seva capacitat de mantindre un posicionament turístic diferencial i sostingut en el temps.
Aquest estudi pren com a base “l’anàlisi de la cadena de valor de serveis públic-privats i valora les polítiques, estratègies i accions dissenyades pels governs per potenciar el sector”. La tercera posició de Catalunya es basa principalment en l’alta valoració que rep per la seva diversificació i categorització de productes turístics i ocupa la primera posició en aquest capítol a nivell espanyol. També compta amb una bona posició, la segona entre totes les CCAA, en quant a accessibilitat i connectivitat pels mitjans de transport.
La part negativa la trobem en el capítol que valora el turisme com a prioritat política. En aquest cas, l’estudi afirma que Catalunya està a la cua en quant a prioritat política per part de l’administració, les 16 comunitats reben una puntuació superior. Catalunya també és a la cua en quant a la posició del turisme en l’escala organitzativa de l’administració, l’esforç pressupostari o el compromís públic per turista.
Una dada que crida l’atenció és la baixa posició que ocupa Catalunya en quant a satisfacció del turista, concretament la 15 de 17. Com a desavantatges competitives l’estudi MoniTUR atorga Catalunya la posició 15 en visió de màrqueting estratègic i suport a la comercialització on-line. Com avantatges destaca la diversitat de productes turístics i la coordinació amb el sector privat.
En aquest rànquing segueixen a País Basc, Madrid i Catalunya les CCAA d’Andalusia, Balears, Canàries, la Comunitat Valenciana i Galicia.