Barcelona vol tancar tots els pisos turístics el 2028, legals i il·legals
La fórmula no ha funcionat a les destinacions que ho han intentat
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat la intenció d’eliminar tota l’oferta d’habitatges turístics que hi ha a la ciutat durant el període de quatre anys. “El govern municipal ha decidit anar a fons perquè els 10.000 pisos turístics es converteixin en pisos residencials el novembre del 2028”, ha sentenciat Collboni.
El consistori s´acull a la potestat que ofereix la nova normativa de lloguers de la Generalitat de Catalunya que permet extingir les llicències actives en aquest període. L’ajuntament té un marge de poc més de quatre anys per regular el futur dels habitatges d’ús turístic (HUT), i en aquest cas optaria per no renovar cap dels 10.000 pisos turístics que actualment actuen amb llicència.
La intenció de l’alcalde és “que a Barcelona cessi completament l’activitat d’ús turístic en pisos residencials”. D’aquesta manera intenta traslladar aquests 10.000 pisos a l’arrendament convencional davant l’augment de preus i les limitacions d’oferta que hi ha al mercat del lloguer d’habitatge residencial.
Les fórmules creatives que posen en perill l’objectiu de Barcelona
Cal veure en el cas de Barcelona si aquesta fórmula d’eliminar tot tipus d’oferta turística de particulars acaba de funcionar, o al contrari, passa com a altres llocs on el resultat és un augment espectacular de l’oferta il·legal. Les grans destinacions turístiques continuaran sent atractives i amb alta demanda. Sorgiran formes ‘no comercials’ de contacte entre propietaris i visitants que s’escaparan del control de l’administració. Ja hi ha alternatives col·laboratives d’intercanvi d’habitatge en què en molts casos no hi ha ni reciprocitat -no ha de coincidir ni produir-se l’estada dels uns i dels altres als habitatges dels seus visitants-.
Com publicàvem fa un mes els gestors de pisos turístics reclamaran indemnitzacions. La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) va anunciar que es defensarien dels que busquen eliminar-ne l’activitat. Mentrestant, la patronal d’apartaments turístics de Barcelona, Apartur, titlla de demagògica la mesura perquè calculen que el número de pisos turístics no arriba ni a l’1% del total de vivendes de la ciutat.
Ara com ara, l’Ajuntament de Barcelona manté actiu un cercador de pisos turístics legals. Anima els turistes que comprovin abans de llogar un allotjament que sigui legal.