Aproven un nou decret de regulació dels establiments d’allotjament turístic
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat en l’última reunió de la legislatura un nou decret que regula els establiments d’allotjament turístic: hotels, càmpings i turisme rural. Com a trets especials destaquen la creació de noves categories per al sector hoteler amb la incorporació del 4 estrelles Superior i Gran Luxe.
El govern català argumenta que la nova normativa introdueix paràmetres de qualitat en les estrelles dels establiments hotelers vinculats als serveis que s’hi presten, més enllà d’aspectes físics o mètrics. Per a la Generalitat, aquest decret “sintetitza en un únic text l’ordenació vigent en 8 decrets i 5 ordres existents, promulgades als anys 80 i 90”, a més de “simplificar els processos per obrir nous establiments, reduir els tràmits i la documentació a presentar davant l’Administració”.
L’hoteler i president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, ha recordat en una entrevista al suplement l’Econòmic que la Unió Europea està treballant en una normativa comuna i “podríem haver esperat una mica, aquí ens hem volgut avançar, confiem que aquesta reglamentació europea s’assembli molt” perquè sinó “tot això complicarà molt la homogeneïtzació a Europa”
Per la seva banda el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha qualificat de "lògica" la nova reglamentació d’allotjaments turístics que premia a l’hora de fixar la categoria d’un hotel els serveis que ofereix com piscina, accés a Internet, assecador o productes d’higiene personal. Clos veu "lògic que un hotel de tres estrelles pugui passar ara a quatre si els seus serveis són de qualitat encara que ofereixi habitacions més petites”.
En quant a l’obligació que estipula el nou decret d’oferir productes de proximitat en l’esmorzar, com podria ser el ‘pa amb tomàquet’, el president del gremi ha assenyalat que es tracta d’una "anècdota" i és quelcom que els establiments turístics ja vénen fent: "Els desdejunis solen incorporar dolços, melmelades i altres productes catalans".
El Govern català comenta que el Decret s’ha consensuat amb el sector i des del 2007 treballa en l’actualització d’aquesta normativa.
Pel que fa als apartaments turístics el nou decret només reconeix “aquells establiments que formen part d’edificis sencers o conjunts continus d’unitats d’allotjament que es gestionen amb lògica de servei turístic”. Queden fora bona part de l’oferta d’apartaments catalans que ara passen a denominar-se habitatges d’ús turístic i es regulen per un decret específic també publicat el mes de novembre. Un decret que ha tingut una forta oposició per part del sector i els municipis.
-DECRET: 183/2010, de 23 de novembre, d’establiments d’allotjament turístic
– Annexos amb els requisits tècnics mínims i els baròmetres de qualitat de l’allotjament