superior

Entrevistes-antic

Amancio López, president del Grup Hotusa

"Estem en un lliure mercat i no crec que sigui bo demanar restriccions o moratòries de cap tipus; que sigui el propi mercat que digui si són necessaris tants hotels"

COMUNICATUR entervista al president del Grup Hotusa, Amancio López, coincidint amb el 30è aniversari del Grup. La companyia va tancar 2007 amb una facturació de 714 milions d’euros, amb un creixement del 18% respecte l’any anterior; creix, mes rere mes, en nombre d’establiments associats a les seves cadenes d’hotels independents (Hotusa Hotels i Keytel entre d’altres); la seva divisió d’explotació hotelera, de la qual en forma part Eurostars Hotels, compta amb un pla d’expansió que contempla més de 20 obertures durant els propers tres anys; i manté la seva ferma aposta per la diversificació de les seves línies de negoci i la internacionalització com a fonaments del seu desenvolupament.

Tot això ha fet que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme li hagi concedit un dels premis Príncipe Felipe a l’ Excel•lència Empresarial, guardó que el seu president, Amancio López Seijas, recollirà el 19 de juny a Madrid.

• Després de facturar més de 700 milions d’euros l’exercici 2007, quina és la previsió per al 2008?

Les xifres del passat exercici són bones sense ser excepcionals com les de 2006, en què la companyia va créixer un 32%. De cara al proper exercici preveiem continuar creixent a un ritme superior al 15%.

• Algun cop ha assenyalat que aquests percentatges de creixement són una estratègia més que no pas un objectiu…

El nostre objectiu final no és créixer per créixer sinó ser una companyia sòlida, sostenible en el temps. Basem la nostra estratègia d’expansió en dos pilars molt clars: la diversificació en noves línies de negoci i la internacionalització. Els creixements que hem experimentat en els darrers anys són el resultat d’aquesta estratègia.

• Després d’obrir un hotel al Carib, potenciaran els resorts de luxe a zones com aquesta o Brasil, per sobre dels establiments urbans a Europa?

Entrar en destinacions com ara el Carib amb una proposta com la que ja existeix no té sentit. Ja hi ha cadenes, en gran part espanyoles, que fan molt bé aquesta feina.

En canvi, en l’àmbit dels resorts boutique, més selectes i exclusius, adreçats a un públic d’alt poder executiu hi ha camí per fer. Per això vam adquirir l’Eurostars Blue Tulum 5* a la Riviera Maia, i el que volem continuar fent, no només a Mèxic sinó en altres destinacions d’ Amèrica com ara Brasil.

• En la seva estratègia prioritzaran la propietat per sobre de la gestió i el lloguer?

En aquest sentit, i fins ara, tenim un portafoli molt equilibrat. Dels més de 85 hotels que integren la nostra divisió d’explotació hotelera prop del 40% són en propietat i en un horitzó de dos anys tenim en marxa més de 25 projectes dels quals més de 15 són també en propietat. De tota manera, i de cara al futur, preveiem que les noves incorporacions seran en regim de lloguer, encara que tot dependrà de l’anàlisi de cada projecte.

• Quin serà el següent hotel Eurostars?

L’Eurostars Madrid Tower 5* obrirà les seves portes el darrer trimestre de 2008. Per la seva ubicació i característiques serà un hotel emblemàtic tant per la nostra cadena Eurostars Hotels com, creiem, per la ciutat de Madrid.

Durant aquest 2008 tenim altres obertures previstes com ara la d’un petit hotel al centre de parís (Eurostars Panorama), un cinc estrelles a Lisboa (Eurostars Das Letras) o un petit hotel boutique en ple Passeig de Gràcia (Eurostars BCN Design).

Eurostars Hotels s’ha posicionat molt bé en el segment de turisme de negocis.

• Considera que hi ha un excés d’oferta a les grans ciutats com ara Barcelona?

La saturació de l’oferta és un concepte que portem sentint recurrentment en els darrers anys, no només a Barcelona, sinó a les principals destinacions espanyoles i europees. Els bons resultats que el sector va experimentar als finals de la dècada dels noranta van atraure a l’hoteleria inversors que fins aleshores li havien donat l’esquena.

Però estem en un lliure mercat i no crec que sigui bo demanar restriccions o moratòries de cap tipus; que sigui el propi mercat que digui si són necessaris tants hotels.

Crec que la clau es basa en la concepció d’establiments que apostin per la l’especialització i per una clara diferenciació de la competència.

• El turisme de reunions, congressos i convencions seguirà sent un segment clau a Barcelona?

La bona evolució de Barcelona per posicionar-se com a una destinació de primer ordre a nivell internacional en aquest segment és exemplar. Els hotelers en som els primers beneficiaris, no només per les pernoctacions que generen els congressos o convencions, sinó per l’efecte crida que aquests esdeveniments representen i que són una excel•lent carta de presentació de la ciutat.

• Com està afectant l’actual crisi immobiliària al sector hoteler?

S’estan produint algunes operacions de desinversió i probablement hi haurà més dificultat per obtenir finançament per segons quins projectes. De moment, a nosaltres, no ens ha afectat, però som conscients que ho pot fer en el futur depenent com evolucioni la situació econòmica.

L’objectiu de ser una empresa sostenible radica precisament en tenir una estructura que eviti que, en els moments de davallada econòmica, l’empresa se’n ressenti.

• La crisi hipotecària dels EUA i la caiguda del dòlar tenen un reflex en un descens de la clientela nord-americana en els establiments del seu grup?

Sempre que hi ha situacions puntuals d’aquest tipus com recessions econòmiques o la crisi de l’11-S, els mercats emissors afectats es ressenten.

La clau radica, d’una banda, en no tenir una excessiva dependència d’un mercat concret i, de l’altra, en preveure aquests fets conjunturals i pal•liar els seus efectes captant nous clients d’altres destinacions emissores.

• Els plans d’expansió d’Hotusa a la Xina es poden veure frenats pels problemes polítics que viu el país a hores d’ara?

La Xina, i Àsia en la seva extensió, és una destinació que requereix d’una anàlisi profunda. És evident que té un gran potencial de creixement i que forma part de la nostra agenda, però no a curt termini. D’altra banda, la situació política i jurídica d’un país és un dels aspectes que més valorem a l’hora de decidir-nos a invertir-hi.

• Contemplen la possibilitat d’entrar al mercat borsari?

No. La fórmula que em mantingut en els nostres 30 anys d’història s’ha demostrat exitosa i crec que encara té recorregut.

• Quin seria el valor intangible, l’element diferenciador d’Hotusa?

L’èxit del grup Hotusa es basa en les persones que formen part d’aquest projecte. Crec que el nostre gran mèrit ha estat saber atraure gent amb talent, il•lusió, dedicació i professionalitat, alguns dels quals hi són des de la seva creació l’any 1977. A més hem fet una clara aposta per la promoció interna, i per establir una escola permanent en què, a més del coneixement en l’ofici, es transmeten els valors de la companyia.

Articles relacionats

Back to top button