superior

Mercats

Així impacta la caiguda del turisme rus al litoral català

La guerra a Ucraïna col·loca el mercat emissor en una situació que complica les expectatives de destins de costa

Fins a vuit-cents mil visitants procedents de Rússia van arribar a Catalunya durant el 2019 i van fer una despesa de l’ordre dels mil cent milions d’euros. El 2022, any de recuperació dels mercats emissors internacionals després de l’aturada de la pandèmia, no podrà comptar amb la reactivació dels turistes russos ni ucraïnesos.

Tot i que en realitat les previsions per al 2022 d’aquest mercat -abans que esclatés la guerra- encara eren molt restrictives. Segons dades de Turespaña, “els seients programats des del 27 de febrer al 31 de desembre del 2022 des de Rússia a Espanya es limitaven a una mica menys de 168.000 places, un 85% menys del programat el 2019”.

A la província de Tarragona, en anys prepandèmia, els visitants russos suposaven prop del 18% de les pernoctacions hoteleres i a la Costa Brava i Barcelona el percentatge era del 7%.

Les administracions ja han anunciat plans per mitigar la caiguda de turistes russos. La Costa Daurada és la més afectada per la seva alta concentració d’aquest tipus de client. “Catalunya és una de les comunitats autònomes que patirà un impacte més gran per la pèrdua de visitants russos i, especialment, el destí Costa Daurada, on el 18% de les pernoctacions hoteleres el 2019 van ser de residents russos”, apunta Turespaña.

Molts establiments a la costa catalana han tingut una alta dependència d’aquest client i ara s’han d’afanyar a diversificar la procedència dels hostes. El monocultiu turístic del visitant rus ja s’ha manifestat com un greu error. Els que han tingut exclusivitat d’operadors russos durant molts anys han gaudit d’abundància i de negoci, però és que la realitat és radicalment diferent. Rússia és un país certament inestable, econòmic i políticament.

Diversos exemples de la fluctuació i volatilitat d’aquest mercat emissor de turisme en l’última dècada: la constant fallida dels operadors turístics d’aquell país durant els últims anys que ha deixat ‘pufos’ en la intermediació turística; devaluacions de moneda i crisis econòmiques internes que van multiplicar els preus de les destinacions i van provocar un descens dràstic de l’arribada de turistes; les polítiques del Kremlin d’incentiu al turisme interior per evitar la sortida de divises via turisme; l’aposta per la vacuna covid Sputnik no reconeguda per l’Agència del Medicament i el consegüent bloqueig dels viatgers inoculats amb ella, i ara provocant l’inici d’una invasió i guerra al mateix continent europeu.


Articles relacionats

Back to top button