Airbnb perd un pols judicial de cinc anys amb la Generalitat de Catalunya
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la normativa turística catalana sobre habitatges d’ús turístic i obliga a Aibnb a complir-la. La plataforma va interposar un recurs contenciós administratiu l’any 2015 contra la directora general de Turisme d’aquell moment, Marian Muro, que obligava a bloquejar, suprimir o suspendre de forma definitiva els anuncis d’allotjament turístic que no tingués número de registre (NRTC).
El TSJC ha avalat aquell procediment de la direcció general de Turisme i ha fallat en contra d’Airbnb després de 5 anys de litigi. Aquesta patacada judicial se suma a la que va rebre fa pocs dies del Tribunal Suprem en desestimar també el recurs que havia presentat contra la Comunitat Valenciana per no incloure el número de registre.
La sentència del TSJC és destacable en varis aspectes. El primer perquè el jutge estima que Airbnb ha de complir la Llei de Turisme catalana sobre l’oferta d’allotjament que estigui a Catalunya i no la pot esquivar escudant-se en un entramat de domicilis socials en diferents països o personalitats jurídiques empresarials diverses.
El Tribunal no considera la plataforma únicament un servei de connexió tecnològica entre usuaris i li atorga un paper de responsabilitat. En aquest sentit, trasllada a Airbnb l’obligació de distingir aquells allotjaments de lloguer que són turístics i identificar-los amb el NRTC.
A més, afegeix en la sentència que publicar el NRTC no és una mesura que restringeixi l’accés a la prestació de serveis, ens al contrari, permet protegir els usuaris del frau. Per això no vulnera cap llei estatal o europea de regulació de les plataformes tecnològiques sobre el lliure accés als serveis.
Marian Muro, que va ser directora general de Turisme de la Generalitat de 2011 a 2016 va ser pionera en la definició i regulació dels denominats HUTs (Habitatges d’Ús Turístic), una fórmula d’allotjament que s’estava estenen i començava generar problemes de competència deslleial, economia submergida, frau fiscal…
L’actual director general de Turisme, Octavi Bono, i el seu equip jurídic han mantingut la seva posició de fermesa davant d’aquesta plataforma que s’ha oposat a complir la normativa. Bono ha declarat que “no defallirem en evitar que es promocionin habitatges turístics il·legals” i s’ha mostrat satisfet perquè “la sentència del TSJC reforça els nostres arguments pel que fa al control i la inspecció d’un fenomen que està obligat a complir la llei com la resta d’actors.”