La Diputació de Barcelona presenta el seu informe anual de l’activitat turística
Les comarques de Barcelona van recaptar un total de 28,4 milions d’euros gràcies a l’impost de les estades en establiments turístics durant l’any 2015. Aquesta xifra representa un 6,3% més que a l’any 2014. El PIB turístic va créixer a Espanya un 3,7% l’any 2015, consolidant el turisme com el motor de la recuperació econòmica. Per aquest any es preveu un creixement del 3,4%, per sobre del PIB general de l’economia espanyola, que és preveu sigui del 2,8%.
Aquestes són només algunes de les dades que es poden trobar a l’Informe anual de l’activitat turística de la Destinació Barcelona 2016, que ha elaborat per cinquè any consecutiu el Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona i que recull les dades de l’any 2015.
Es tracta d’un extens document que recull les principals dades quantitatives i qualitatives del turisme a les comarques de Barcelona, per la qual cosa s’ha convertit ja en un document de referència per analitzar l’activitat turística de la província.
Com a principals novetats d’aquest any trobem la incorporació de la ciutat de Barcelona i de la comarca del Barcelonès en l’estudi, el que possibilita una visió més àmplia i detallada del territori. També s’han afegit noves tipologies d’allotjament: els apartaments turístics i els habitatges d’ús turístic (HUT).
El document està dividit en 11 apartats. A més d’un interessant glossari de termes que aclareix possibles dubtes, hi trobem els estudis de la oferta i la demanda turística; l’impacte econòmic del sector, que inclou la despesa turística, la rendibilitat hotelera, els indicadors turístics empresarials i l’impost de les estades en establiments turístics; els serveis turístics; les tendències de futur; unes interessants fitxes comarcals i taules, gràfics i mapes.
La Roca Village, el MNACTEC de Terrassa i el Parc Natural del Montseny, líders
Naturalment també hi ha l’esperat rànquing de visitants als llocs d’interès de la Destinació Barcelona, que no inclou la ciutat de Barcelona. Aquesta llista l’encapçala la Roca Village, amb 4,3 milions de visitants (+12% d’augment), seguit pel Monestir de Montserrat, amb 2,4 milions de visites (-1,5%) i el Circuit de Barcelona-Catalunya, amb 570.210 visitants, un 4,8% més que l’any anterior.
En l’apartat de museus, la primera posició és pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), situat a Terrassa, amb 104.403 visitants (+18%), però destaquen els augments dels museus de Sitges, Cau Ferrat, amb 99.802 visitants (+423,9%) i el Museu Maricel, amb 76.790 visitants i un augment del 122%. Aquestes fortes pujades estan motivades, sens dubte, per la recuperació de visitants després de les fortes renovacions que aquests museus van tenir fins a la seva reobertura, l’any 2014.
Quant als espais naturals, destaca el Parc Natural del Montseny, amb 241.116 visitants, un 24,7% més, que el fa avançar un lloc en la classificació general i el situa en la quarta posició global. El segon espai natural més visitat és el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb 197.598 visitants (+15,5%). Cal remarcar que en el cas dels espais naturals, les dades de visitants fan referència als visitants que han acudit a algun dels punts d’informació i per tant les xifres són només una part del total de visitants.