superior

DestinacionsReportatges

Quines propostes de turisme fan els partits per a les eleccions catalanes del 27 de setembre?

foto27S - copiaComunicatur ha revisat els programes de les set formacions polítiques que concorren a les eleccions catalanes del 27 de setembre i amb opcions d’aconseguir representació parlamentària. Una anàlisi partit a partit de les propostes sobre turisme més destacades.

Junts pel Sí: turisme per construir un país

Junts pel Sí, la llista que suma els partits de Convergència (CDC) i Esquerra (ERC) amb un programa independentista, situa l’activitat turística en el paràmetre de la construcció nacional. “El fet que Catalunya esdevingui un nou Estat significa una oportunitat única per a la promoció internacional del turisme i constitueix un repte per a l’estructuració d’una marca de país”, diu textualment el seu programa, que afegeix: “la nostra oferta ha de parlar del nostre país i ha de fer emissaris de la nostra identitat els turistes mitjançant la promoció dels nostres trets i els nostres valors distintius a través dels diferents elements històrics, culturals, naturals i patrimonials”.

Com a mesures turístiques, la formació d’Artur Mas i Oriol Junqueres proposa fer un pla integral de qualificació i reciclatge dels treballadors i professionals del sector; promoure etiquetes ecològiques i d’estàndards internacionals; derivar recursos directament generats per l’activitat turística al manteniment del patrimoni; integrar la nova ciutadania procedent de la immigració que manté la seva llengua d’origen en les professions i activitats d’acollida als seus connacionals turistes, entre d’altres.

El programa també dedica apartats a dos temes d’actualitat com són el complex BCN World i l’economia col·laborativa. Sobre el primer diu que s’haurà de “revisar i impulsar el projecte de complexos turístics integrats del Camp de Tarragona per concretar l’aposta de captació de mercats llunyans i de protecció econòmica del territori, en el segment del turisme familiar  i dels esdeveniments i convencions, en un marc de compromís amb el turisme de qualitat, responsable i sostenible”.

Sobre l’economia col·laborativa, proposa “crear un marc jurídic adequat per donar continuïtat a les pràctiques d’economia col·laborativa dins el món turístic, de manera que se’n garanteixi la qualitat i l’atenció al client, s’evitin pràctiques de competència deslleial i s’aportin els recursos adients a la societat a través del compliment d’unes obligacions fiscals adequades”.

Partit dels Socialistes de Catalunya: turisme regulat i de qualitat

El PSC en el seu programa vol potenciar i pro­moure el turisme rural i el turisme esportiu català com a eina de promoció econò­mica. El Partit dels Socialistes vol un “turisme regulat i de qualitat”, establint un “Pacte Turístic que millori la competitivitat del sector, con­juntament amb les forces empresarials i les laborals”.

Sobre l’impost turístic, la formació que encapçala Miquel Iceta proposa transferir a les ciutats tots els ingressos derivats de la taxa turística i especialment dotar la ciutat de Barcelona de la capacitat normativa per fixar el seu impost turístic. També defensen una regulació “estricta” dels apartaments turístics.

Ciutadans: regular l’economia col·laborativa

El partit que presideix Albert Ribera i que presenta de cap de llista a Inés Arrimadas aposta per “un model turístic sostenible que garanteixi la convivència entre viatgers i residents i que els beneficis de l’activitat reverteixin en tota la població”. Per això opta per regular l’economia col·laborativa amb l’objectiu de “garantir la lliure iniciativa empresarial, la lliure competència i la protecció dels consumidors”. Opinen que d’aquesta manera es poden evitar situacions de precarietat laboral, frau fiscal o economia submergida i les afectacions sobre el descans i la convivència a les zones turístiques.

Catalunya Sí Que Es Pot: una ecotaxa turística

La llista que encapçala Lluís Rabell, activista veïnal de Barcelona que aglutina diferents formacions d’esquerres com ICV i Podemos, dedica una part important del seu programa a l’activitat turística. Advoca per “un model turístic sostenible mediambientalment, social i cultural”, que sigui “innovador, compromès amb la realitat local i social, que contribueixi a la desestacionalització de l’activitat turística”. Considera el turisme un sector d’activitat econòmica que, per les seves característiques, requereix d’una acurada planificació i ordenació per limitar-ne els impactes negatius i maximitzar-ne els positius.

Rebutgen frontalment el projecte BCN World, les subvencions a activitats com el circuit de Montmeló, les ajudes als hotels o les fires. Proposen una reforma profunda de l’actual taxa turística per “garantir el retorn social del turisme i compensar els seus impactes negatius”, diuen. Aquesta reformulació passaria per crear una ecotaxa per invertir-se en els espais naturals i rurals de Catalunya, i per contribuir a revaloritzar els elements patrimonials i de rellevància social i cultural.

En el cas de Barcelona i degut l’especial impacte que té el turisme sobre la ciutat, el municipi hauria de gestionar el 100% dels ingressos d’aquesta ecotaxa.

Partit Popular: No a la taxa turística

Els populars, juntament amb la CUP, són les dues formacions que fan menys referències al sector turístic en el seu programa. En el cas del partit de Garcia Albiol pràcticament es redueix a la proposta de suprimir la taxa turística sobre els establiments turístics. Fan una declaració d’intencions defensant que “Catalunya ha de seguir sent un referent internacional en la celebració de fires i congressos” i comprometent-se amb certàmens com el Mobile World Congress.

Unió Democràtica de Catalunya: Sí al turisme

El partit d’Unió Democràtica (UDC) es presenta per primera vegada a les eleccions en solitari i amb un programa propi. El capítol dedicat al turisme és el més extens de totes les formacions amb referències abundants cap al sector.

“El turisme és un dels sectors econòmics més dinàmics i generadors d’ocupació del nostre país, un sector que té un impacte directe sobre altres sectors econòmics, i que per tant, no li podem girar l’esquena”, asseguren.

Afirmen que reclamaran al Govern espanyol l’aplicació d’un IVA reduït sobre el sector turístic i demanaran reduccions de les quotes de la seguretat social per tal d’augmentar els mesos d’activitat i reduir l’estacionalitat.

Altres propostes: la regulació de les noves formes d’economia col·laborativa en el sector turístic; evitar duplicitats entre les organitzacions de gestió turística, i ajudes al finançament i assessorament dels emprenedors turístics.

La CUP: turisme=especulació

La referència al turisme per part de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) és del tot testimonial. La llista d’Antonio Baños només circumscriu l’activitat turística a un sector “especulatiu” lligat a aspectes com la “temporalitat”.

Articles relacionats

Back to top button