Difícil reconciliació entre el turisme i els veïns de Barcelona
El debat sobre el turisme i els seu encaix social a la ciutat de Barcelona es troba en una situació crítica. L’audiència pública organitzada per l’ajuntament a petició de diferents associacions va evidenciar la tensió que existeix al voltant del model turístic. Sense turismefòbia, però amb crítiques a la gestió del turisme.
L’audiència, un acte que donava veu a veïns, entitats i associacions, va posar de manifest la divisió d’opinions i sobretot l’oposició frontal cap a l’activitat turística per part d’aquells que pateixen les molèsties del turisme. L’expectació va ser màxima i una hora abans de començar l’acte ja es va formar cua entre aquells que no se la volien perdre. La sala es va quedar petita i molt públic es va quedar fora.
Representants dels barris amb més pressió turística, Ciutat Vella i la Sagrada Família, van ser implacables. Els veïns de la Barceloneta van apostar directament per “l’abolició total dels apartaments i habitacions turístiques a tota la ciutat”. El president de la Federació de Veïns va demanar una moratòria sobre la concessió de llicències d’hotels a Barcelona. Els apartaments turístics generen molèsties, els hotels fan desaparèixer els comerços tradicionals del seu voltant, conviure amb el turisme és un malson… van ser algunes de les intervencions veïnals.
La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Sònia Recasens, va sortir en defensa del sector. Va reconèixer que hi ha desequilibris que s’han de corregir però que el model turístic de Barcelona és un èxit, “un èxit que s’ha de saber gestionar”. La posició de l’ajuntament va ser conciliadora i es va comprometre a elaborar un pacte ciutadà sobre el turisme. També va anunciar que gestionarà el 48% de la taxa turística que es recapta a la ciutat. Aquest diners el destinarà a les zones amb més pressió de turistes per minimitzar les conseqüències negatives del turisme.
Els que van defensar l’activitat turística advocaven per una bona gestió dels apartaments, resoldre el problema de l’incivisme, i aconseguir l’equilibri entre la ciutat i el turisme. Alguns partidaris del lloguer d’habitacions a turistes, com el president de l’Associació d’Amfitrions de Barcelona, que agrupa llogaters d’habitacions en cases particulars, van demanar que es regularitzés la seva activitat. Defensava que els seus clients no donen problemes i que fan més vida de barri que els turistes dels hotels. Complicat panorama a la ciutat Comtal a pocs mesos d’eleccions municipals.