L’aeroport de Girona Costa Brava entra en caiguda lliure
L’aeroport gironí tancarà 2014 amb poc més de 2 milions de passatgers. Lluny queden les xifres de 2008 quan va aconseguir el seu rècord amb 5,5 milions. Des d’aquell exercici l’aeroport ha perdut el 60% dels viatgers i ha entrat en un descens continuat.
Els resultats són alarmants i la trajectòria és de caiguda lliure. Les instal·lacions estan pràcticament en desús i recorden èpoques on l’aeroport només funcionava quan tenia previst l’arribada d’algun vol. Res que se sembli a l’aeroport de primer nivell que va ser. Aquest hivern l’activitat no arriba a un terç del que suposa l’estiu. Les empreses de serveis i botigues tenen persianes abaixades durant part del dia. Els treballadors de l’aeroport han passat dels 1.500 de fa tres anys als menys de 700 actuals.
La principal causa d’aquest declivi està relacionada amb la feble aposta que Ryanair està fent pel que va ser un dels seus aeroports estrella i base del sud d’Europa. Des de que va obrir operacions amb El Prat la caiguda de passatgers de Girona és alarmant. Això demostra com l’aeroport gironí era una extensió de l’aeroport de Barcelona pels vols lowcost. La companyia irlandesa es beneficiava de les subvencions de l’administració catalana per portar passatgers en aquesta instal·lació que en realitat tenien com a destinació la ciutat de Barcelona. En 2008, l’any rècord a Girona, es calcula entre el 50% i 60% dels viatgers que rebia anaven directament a la capital catalana.
Si repassem la història de l’aeroport es veu com l’any 2002, amb l’arribada de Ryanair, comença un creixement espectacular dels passatgers, que fins aquell moment no superaven els 600 mil anuals. Any rere any van incrementant-se els vols lowcost gràcies a les subvencions que va rebent la companyia per cada viatger. Ryanair pràcticament monopolitza la instal·lació, el 90% del tràfic depèn d’ella.
Avui, el futur de l’aeroport és complicat i és a les mans del que decideixin, no els gestors de l’aeroport, sinó la direcció de Ryanair. AENA ha invertit 160 milions d’euros en els últims 15 anys. Al voltant de l’aeròdrom estaven previstes algunes inversions i infraestructures milionàries. La més ambiciosa, una estació de l’AVE valorada en 9 milions d’euros. Amb aquest futur negre res aconsella realitzar aquest tipus d’inversions públiques. Després de la crisi econòmica ni tan sols l’administració, a vegades acostumada a fer fugides endavant, podria justificar més injeccions sense planificar una nova estratègia clara sobre l’aeroport Girona Costa Brava.
Una de les opcions de futur de l’aeroport passa per la privatització. La Cambra de Comerç de Girona s’ha mostrat interessada en adquirir-ho per portar-ne la gestió des de la proximitat del territori. En la situació actual el preu, segons la Cambra, estaria en poc més de 30 milions d’euros tot i que podria arribar a superar els 80 milions si l’aeroport aconseguís nivells superiors als 5 milions de passatgers anuals. Sembla que AENA no està interessada en vendre infraestructures de manera individual i vol una venda col·lectiva d’aeroports.