Catalunya vol captar inversions turístiques facilitant els condominis hotelers
L’administració catalana ha modificat la Llei de Turisme per potenciar el condomini, una fórmula que permet tenir un allotjament en propietat en un establiment hoteler o de càmping. Els propietaris poden comptar amb l’habitació, bungalow o parcel·la però els serveis els gestiona l’empresa turística. Amb aquesta fórmula es facilita la captació d’inversors particulars que compren unitats o habitacions d’un hotel que cedeixen el dret de gestió d’aquesta propietat a una cadena hotelera.
Amb el condomini, recollit en el projecte de llei de mesures fiscals, financera i administratives pel 2015 a Catalunya, s’obre la porta a la idea del temps compartit o la multipropietat. Però en aquest cas l’inversor és plenament propietari de l’establiment. Amb aquesta fórmula els promotors immobiliaris tindran més fàcil vendre la propietat i els gestors dels establiments poden llogar-la quan aquesta no estigui ocupada.
Alguns dels perills dels condominis és la residencialització dels negocis turístics. El condomi hoteler –condohotel- és un model híbrid entre la hoteleria clàssica i la residencial. Els nous inversors poden convertir la seva propietat en una segona residència per a les seves vacances en la qual gaudeixen dels serveis que ofereixen els hotels o càmpings i les seves instal·lacions. La legislació catalana haurà d’aclarir alguns aspectes sobre si existeix algunes limitacions al dret a l’ús de l’habitació per part del seu propietari. En països com Estats Units, França o el Carib el condomini és una fórmula regulada i estesa.
El condohotel suposa una sortida immobiliària per a molts promotors que venen habitacions amb característiques d’hotel. Alguns grups hotelers estan interessats en aquesta fórmula mixta. Sol Meliá la utilitza en hotels urbans de Madrid i Alacant. A Marbella també es troben negocis d’aquest tipus. Catalunya aclarirà la seva legislació per potenciar la captació d’inversions cap a aquest tipus de negoci.