El turisme aviva el debat social sobre la seva sostenibilitat
Són vàries les iniciatives que busquen analitzar l’impacte que té el turisme sobre la societat i el medi. Un sector en plena expansió que està aixecant el debat sobre la convivència ciutadana o l’incidència en l’urbanisme de les ciutats.
Recentment la població de l’Escala a la Costa Brava va acollir un simposi sobre els reptes plantejats pel turisme en l’urbanisme. La conclusió més destacada va ser que la frontera entre el resident i el turista i les seves necessitats específiques és cada vegada més fina i no es poden veure com a dues necessitats aïllades. En aquest cas l’urbanisme ha d’estar atent a aquesta nova situació.
A la ciutat de Barcelona també s’ha iniciat un cicle de debats sobre el sector. Veïns, principalment de Ciutat Vella, estan incitant a professionals i a acadèmics a que trobin els punts febles del turisme. La filòsofa Marina Garcés o l’antropòloga Saida Palou són alguns dels professors universitaris que estan presentant els seus treballs al respecte. Ambdues coincideixen en destacar el divorci entre visitants i ciutadans i com pot produir-se entre els autòctons la sensació de què les prioritats dels turistes passen per davant de les seves. L’altre punt de coincidència i que lliga amb el discurs veïnal és la tematització de la ciutat. En el cas de Barcelona les veus crítiques posen l’accent en barris com el Gòtic i el Raval i com àrees com les Ramles o La Boqueria s’han convertit en un parc temàtic per turistes.
Una aportació interessant abordada per Palou ha estat el risc que poden córrer les ciutats turístiques i en concret Barcelona quan s’arriba a un punt d’insatisfacció general, tant pels visitants que no troben el que esperaven com dels ciutadans que hi viuen. La pèrdua de valor de la destinació té un nom segons Palau, el “síndrome de París”. Aquesta “malaltia” es produeix quan el turista té unes expectatives creades sobre la ciutat massa altes que després no es corresponen amb la destinació que troben.
I és que la història turística de Barcelona ve de lluny tot i que no ha estat fins les darreres dues dècades que el boom turístic s’ha assentat a la ciutat. El 1908 es va crear la primera iniciativa empresarial orientada a la promoció turística. Es tractava de la Societat d’Atracció de Forasters que tenia com a objectiu situar Barcelona en els circuits turístics internacionals. Poc èxit va tenir la iniciativa en aquell moment però 100 anys després la capital catalana es troba entre les més atractives d’Europa i els hotelers, que reben 7 milions de clients l’any, esperen arribar als 10 milions en un futur no massa llunyà.