Ryanair obre la caixa dels trons
La companyia irlandesa ha assegurat que cancel•la tots els bitllets que s’hagin venut a través d’altres operadors al marge del seu propi web que tinguin prevista la sortida després del 25 d’agost.
La cancel•lació per part de Ryanair de tots els vols venuts a través d’agències puntcom pot marcar una fita negativa en el sector turístic.
El motiu és la presumpta "violació" d’algunes d’aquestes pàgines del "copyright" i les condicions d’us de ryanair.com, així com per aplicar un increment de preus mitjançant el que qualifiquen com a "taxes ocultes" i que poden augmentar el preu del bitllet en aproximadament 10 euros.
La directora de vendes de Ryaniar, Sinead Finn, assegura que "les mesures només es prendran contra les companyies que estan fent recerques massives i estan alentint la nostra web". Dels més de 200.000 bitllets d’avió que ven diàriament en tot Europa, uns 1.000 es tramiten mitjançant pàgines web intermediàries i d’aquests s’estan cancel•lant diàriament entre 400 i 500, segons asseguren.
Segons ha anunciat el portaveu comunitari, la Comissió Europea ha instat a l’aerolínia irlandesa a respectar les reserves realitzades a través de les agències d’internet, però els seus responsables neguen que "cap representant de la CE els ha traslladat aquesta demanda".
Sigui com sigui la cancel•lació ja s’ha fet efectiva pel que demanen als usuaris que anul•lin les seves reserves als portals on les van tramitar i recomprin els seus vols al web de Ryanair. Finn assegura que "ja estem tornant els diners a aquestes pàgines web perquè elles els retornin al client, cosa que nosaltres no podem fer perquè, no coneixem qui és el client final".
Tres de les agències en línia afectades a Espanya, Atrápalo, eDreams i Rumbo, ja han reaccionat. Asseguren que garantiran als seus clients afectats les millors alternatives de forma gratuïta i a més estan estudiant les mesures legals que puguin adoptar-se.
Segons assegura Atrápalo en un comunicat, Ryanair "persegueix crear una clima de desconfiança en les agències en línia per intentar canalitzar la venda dels seus bitllets d’avió a través de la seva pròpia pàgina web". Rumbo considera que l’amenaça de la companyia aèria, si es duu a terme, representa "una clara vulneració dels drets dels passatgers, que lliurement han reservat, pagat i confirmat les seves reserves".
eDreams ha activat un servei d’emergència, format per 30 persones, per resoldre els problemes que la decisió de Ryanair pugui tenir en les vacances dels seus clients. A més considera que la mesura de l’aerolínia és “irresponsable i negligent” i pot tenir un efecte dominó en altres empreses del sector (hotels, empreses de lloguer de cotxes, restaurants, etc).
Coincideix en aquesta opinió l’Institut Nacional de Consum (INC) que ha instat a les comunitats autònomes a obrir expedients a la companyia aèria Ryanair en el cas que cancel•li bitllets adquirits a través de portals de viatges.