Modernisme, reclam turístic consolidat
El Maresme i la ciutat de Barcelona continuen apostant pel patrimoni modernista com a un dels productes turístics de referència.
El Consorci de Promoció Turística del Maresme ha editat l’opuscle “Modernisme al Maresme” per difondre el gran patrimoni que hi ha a la comarca d’aquest moviment arquitectònic.
La guia, editada en català, castellà, anglès i francès, fa un recorregut a través de més de 200 fotografíes per part del patrimoni modernista maresmenc, principalment obres de Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Montaner.
La publicació s’ha centrat en obres visitables i amb un pes específic dels 4 municipis que tenen establertes rutes turístiques: Canet de Mar, Mataró, Argentona i Alella. A més, hi apareixen 14 poblacions més de la comarca que, com a mínim, disposen de tres recursos turístics d’arquitectura modernista. És el cas d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, El Masnou, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
Al Maresme hi ha fins a 292 recursos modernistes susceptibles de convertir-se en productes turístics, ja sigui de forma aïllada o formant part d’una ruta modernista concreta. De fet, el Maresme disposa de 39 tipus d’edificacions o motius modernistes: cases, torres, fàbriques, escorxadors, cementiris, panteons, mercats, escoles, capelles, ateneus, ajuntaments, botigues…
Visites a la Casa Lleó i Morera
Al Passeig de Gràcia de Barcelona, el Grup Núñez i Navarro ha iniciat les visites guiades a la planta principal de la Casa Lleó i Morera, obra de l’arquitecte Domènech i Montaner. Les visites es realitzen diàriament, en diferents idiomes i en grups d’un màxim de 25 persones.
La visita comença amb una presentació que situa la Casa, la Família Lleó i Morera i el Modernisme en el seu context històric. A continuació, un recorregut guiat pels diferents espais del pis principal i pati interior de la finca, permet admirar l’arquitectura i decoració de l’època, un dels conjunts d’arts decoratives modernistes més ben conservats de la ciutat: vitralls, mosaics, escultura, ebenisteria, esgrafiat …
La Casa Lleó i Morera és un dels tres edificis concebuts pels grans arquitectes modernistes que formen part de l’anomenada Illa de la Discòrdia, al costat de la Casa Batlló, d’Antoni Gaudí, i la Casa Amatller, de Josep Puig i Cadafalch.