La Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya s’amplia amb Vinseum
El museu Vinseum de Vilafranca del Penedès es converteix en el novè museu de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya (XME), i podrà participar de projectes transversals de recerca, formació, conservació i de divulgació del patrimoni que preserven els centres de la xarxa.
Per a la selecció dels museus que formen la XME es té en compte factors com el fet de ser museus registrats i oberts al públic, la importància de les seves col•leccions dins del patrimoni etnològic català, el fet de no formar part d’un altre museu nacional i el grau d’implicació en el territori on es troben.
Els museus que ja formaven part de la Xarxa són els següents: el Museu de la Val d’Aran, el Museu Comarcal del Montsià, el Museu Etnològic de Barcelona, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Pesca de Palamós i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
Vilafranca i l’esperit del vi
Una de les últimes iniciatives de Vinseum és la renovació de l’itinerari urbà Vilafranca i l’esperit del vi. La ruta inclou ara una teatralització dels continguts a través de quatre personatges i la visita a un espai de referència i per a molts, desconegut: el Celler Mory. L’objectiu d’aquesta ruta és proposar una activitat alhora educativa i lúdica dirigida al públic en general interessat en la història de Vilafranca i/o del vi.
La ruta urbana Vilafranca i l’esperit del vi dura unes dues hores, s’inicia a Vinseum i continua cap al Centre Agrícola, les Caves Mascaró, el magatzem Mory-Alegret i Bodegues Torres. L’itinerari inclou el passi d’un audiovisual amb imatges d’època del fons fotogràfic de Vinseum que prepara el visitant per viatjar en el temps i començar a resseguir la història i les traces arquitectòniques de la indústria vitivinícola de Vilafranca.