Rehabilitació a Taüll
La recent rehabilitació de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll inclou un sistema innovador de projecció virtual de les pintures originals.
Aquesta reproducció virtual de l’obra de l’anomenat “mestre de Taüll” —l’autor de les pintures— forma part d’un cicle lumínic de mitja hora, que es va repetint i que consta de tres parts: la recreació pròpiament dita, un audiovisual que explica el procés d’execució de la pintura i un període de temps més curt en el qual simplement s’il·lumina l’absis per tal que el visitant observi les restes de la pintura original que romanen a les parets.
La projecció audiovisual es fa mitjançant un sistema innovador (mapping) que permet adaptar perfectament la imatge a la superfície sobre la qual es projecta i inclou la possibilitat d’admirar el conegudíssim Pantocràtor. Cal recordar que les pintures originals són actualment al Museu d’Art Nacional de Catalunya.
L’actuació, a càrrec de la Generalitat, ha comptat amb la participació de l’Obra Social de “la Caixa” i ha inclòs també la conservació i la recuperació de les restes de pintures originals que encara es conserven al mur, la instal·lació d’una il·luminació nova que destaca les pintures existents a l’església i la col·locació d’un paviment nou a l’absis.
L’església de Sant Climent de Taüll va ser consagrada el 10 de desembre de l’any 1123 pel bisbe de Roda, Ramon Guillem. Les pintures que decoraven el temple —que daten d’aquella època, i que són considerades una obra mestra del romànic europeu— van romandre amagades durant molts segles sota capes de calç i sota retaules. Entre el 1919 i el 1923, alertada del perill que acabessin a les mans d’algun col·leccionista nord-americà, la Junta de Museus de Catalunya les traslladà a Barcelona.
El conjunt romànic de Boí
El conjunt romànic de la Vall de Boí és format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball acurat de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.
Destaquen els conjunts de pintura mural que hi havia a les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, actualment conservats al Museu Nacional d’Art de Catalunya, com també totes les talles produïdes pel taller d’Erill, en què destaca el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill.Actualment romanen obertes al públic durant tot l’any les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro.
La Vall de Boí, Meravella Rural
D’altra banda, el conjunt romànic de la Vall de Boí ha estat el guanyador del concurs “Meravella Rural 2013” organitzat pel blog Toprural. Els temples ribagorçans han estat els més votats entre els 20 indrets candidats de tot l’Estat espanyol. Han rebut un 10,2% dels quasi 43.000 vots registrats en el concurs. La ciutadella de Jaca, a Osca (9% dels vots) i l’illot de San Juan de Gaztelugatxe (8,9%), a Biscaia, han assolit la segona i tercera posició, respectivament./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida