Els festivals d’estiu són clau per complementar l’atractiu turístic
En plena temporada turística es succeeixen els festivals de música d’estiu. Amb els anys aquests esdeveniments s’han convertit en un element clau per a les destinacions. Dinamitzen l’activitat turística, tenen un impacte econòmic sobre el territori i complementen l’atractiu de la destinació.
Catalunya destaca per la seva oferta de festivals ja consolidada pels anys d’història. La diferència de formats i estils musicals són també una característica catalana. Des dels grans esdeveniments de caràcter urbà, com el Sònar, fins a festivals de petit format de destinacions més petites que generen una atracció significativa al voltant de la seva programació.
El Festival Castell de Peralada n’és un bon exemple de tradició, amb 26 edicions. Segons un estudi de la consultora Deloitte, Peralada té un impacte de 12 milions d’euros i genera més de 270 llocs de treball. El Sònar, per la seva banda, genera més de 50 milions d’euros i durant els dies de festival l’ocupació hotelera de Barcelona ronda el 90%.
Els festivals generen riquesa al voltant de l’hostaleria vinculada a l’allotjament i la restauració però també té una gran incidència en el camp del comerç o del consum de begudes, per exemple. L’estudi de Deloitte sobre Peralada és clar: la despesa mitjana d’un assistent al festival és de 300 euros addicionals a la compra de l’entrada.
A Catalunya els festivals de música estan generant una atracció de visitants internacionals superior a la mitjana d’altres festivals europeus. La combinació del clima, destinació turística atractiva i qualitat de la programació musical, permeten atreure més públic estranger que altres festivals de l’entorn europeu. Una avantatge competitiva que el sector turístic ha de saber explotar.
El turista de festival acostuma a tenir un perfil de persona amb recursos que planifica la seva estada amb temps. Es tracta del target més desitjat.