Les comarques de Lleida es preparen per a l’estiu
Noves propostes pels turistes que decideixen passar uns dies per les comarques lleidatanes: el Museu de l’Or, un nou refugi per pelegrins, l’espai Orígens i una ruta de senderisme a l’Alt Urgell.
Balaguer disposa des de fa unes setmanes del Museu de l’Or, el segon d’aquestes característiques a Europa després del museu de Tankavaara, a Lapònia. Amb aquest equipament es posa en relleu la importància del Segre en l’extracció d’aquest metall preciós, ja que al final del segle XIII els àrabs ja explotaven les sorres del riu al seu pas per la ciutat.
El Centre d’Interpretació de l’Or de Balaguer combina explicacions històriques, activitats pedagògiques infantils, una zona tècnica i un espai en què els visitants podran cercar partícules d’or.
A Verdú, a la comarca de l’Urgell, s’ha inaugurat un refugi pels pelegrins del Camí Ignasià, situat a la casa natal del missioner jesuïta Sant Pere Claver. Permet acollir una trentena de persones en 20 habitacions, una d’elles, per a persones amb discapacitat.
La localitat de Verdú és un dels punts més destacats del tram català del Camí Ignasià. La ruta de pelegrinatge internacional, que impulsa l’orde dels jesuïtes, comença a la casa natal de Sant Ignasi a la basílica de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la cova de Manresa. La ruta, que es va posar en marxa l’estiu passat, transcorre per cinc comunitats autònomes, amb 650 km (188 a Catalunya) dividits en 27 etapes.
El municipi de Camarasa, a la Noguera, ha estrenat l’Espai Orígens, un centre de divulgació del patrimoni natural, cultural i històric del territori del Montsec.
L’Espai Orígens és un punt d’informació turística del territori del Montsec i de la Ruta dels Orígens –itinerari transfronterer que inclou, entre d’altres, el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, el Parc Arqueològic Didàctic i la Roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgai.
L’Alt Urgell també ha afegit un nouatractiu. Es tracta de la ruta de senderisme “El Camí de Retrobament”, que uneix els territoris de l’Alt Urgell, Andorra i l’Arieja per mitjà d’antics senders de pastors.
La travessa és un recorregut entre els municipis d’Auzat (Arieja) i la Seu d’Urgell, punts d’inici o final de la ruta. Inicialment, la ruta està dissenyada per fer-se a peu, però en alguns trams es pot dur a terme amb bicicleta i a cavall.