Calonge i Vies Verdes de Girona, candidata als Premis EDEN 2013
És la candidatura catalana a la sisena edició dels Premis Europeus d’Excel•lència Turística (EDEN), que atorga la Unió Europea i que enguany reconeix les destinacions de turisme accessible.
En concret, es tracta de projectes centrats en equipaments i instal•lacions sense barreres, en transport adaptat a tots els usuaris, en serveis i activitats de qualitat amb personal format i amb un sistema de reserves i webs accessible a tothom, entre d’altres.
Calonge – Vies Verdes es presenta com un projecte de destinació de litoral totalment renovada enllaçada a les destinacions emergents de l’interior mitjançant una xarxa de vies verdes. Es tracta, segons els seus impulsors, “d’una candidatura innovadora, que representa un model turístic ètic, responsable i sostenible en el qual hi participen tant administracions públiques com empreses del sector privat”.
Calonge – Vies Verdes ofereix la possibilitat d’accedir a tots els serveis i productes turístics (sol i platja, senderisme, cicloturisme, cultura, natura, enoturisme, entre d’altres) a totes les persones, tinguin o no una afectació física, psíquica o sensorial, permanent o temporal.
En els darrers anys Calonge també ha desenvolupat el projecte La Platja a l’Abast de Tothom a Torre Valentina, que l’estiu passat va donar servei a més de 1.300 persones amb discapacitat. Per la seva part la infraestructura de Vies Verdes són pistes amples amb desnivell mínim, amb servei de lloguer i de “transfer” de bicicletes adaptades i centres d’atenció a l’usuari.
Calonge-Vies Verdes haurà de competir amb candidatures d’altres comunitats autònomes que també aspiren a aconseguir aquest premi europeu en què participen una vintena de països i que es resoldrà durant el segon semestre de l’any.
Projecte europeu EDEN
L’any 2009, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, va guanyar la tercera edició d’aquests premis.
Alguns dels requisits que han de demostrar els candidats són el caràcter emergent de la destinació; la seva sostenibilitat social, cultural i ambiental; la implicació en el projecte d’entitats publiques i privades i de la població local; l’existència d’una estratègia turística local que contribueixi a la promoció i posada en valor del patrimoni i afavoreixi el creixement de l’economia del territori, i la seva capacitat d’atracció de noves tipologies de clients, entre ells, turistes amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.