Catalunya ja té el seu Pla Estratègic de Turisme
El Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016, presentat recentment, defineix els principis bàsics del model turístic de Catalunya a mig termini i orienta la política turística de tots els agents del sector, públics i privats, especialment la de la Generalitat de Catalunya. El document també estableix les Directrius Nacionals de Turisme amb l’any 2020 com a horitzó.
El document conté les pautes per desenvolupar un model turístic regit per criteris de “competitivitat sostenible”. Això és l’equilibri de la quantitat amb la qualitat del turisme, sent tractor d’un turisme de valor afegit que permeti assegurar-ne la seva continuïtat futura sobre la base de la sostenibilitat econòmica, mediambiental, cultural i social.
Per aconseguir-ho, cal una nova orientació en la governança del turisme, que permeti la participació i implicació de tots els agents turístics en l’orientació i consecució dels resultats previstos. En aquest sentit, la formulació del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016 i les Directrius Nacionals de Turisme 2020 ja han comptat amb una àmplia participació i aportació d’agents públics i privats del sector turístic tant català com estranger.
Pla d’actuacions
El Pla Estratègic s’estructura a partir de les següents cinc Directrius Nacionals de Turisme que fonamenten l’estratègia turística de Catalunya en l’horitzó 2020:
1. Un projecte de país internacional. El turisme com a un dels fonaments del projecte nacional de Catalunya, amb una projecció cada cop més internacional.
2.Catalunya, destinació de destinacions. Catalunya, un conjunt harmònic de destinacions autònomes, sostenibles i competitives.
3.El producte, base del màrqueting. Una oferta de qualitat orientada a una demanda de qualitat. 4.Una direcció de turisme transversal. Intel•ligència, eficiència i influència transversal com a fonaments de la direcció general de Turisme.
5.Excel•lència. Formació, innovació, idiomes i noves tecnologies com a elements clau per a l’excel•lència.
Cada una d’aquestes grans directrius té vinculat un programa d’actuacions:
1.Programa de Governança. Per dur a terme el Pla Estratègic s’ha d’establir el marc de governança clar i efectiu i articular una política d’estat a llarg termini en matèria turística amb el compromís de tots els departaments de govern i de l’administració.
2.Programa de Destinacions. Aquest és el programa que ha d’assentar les bases del desenvolupament a l’espai turístic sota el model de competitivitat sostenible.
3.Programa de Producte. Desenvolupar una oferta de productes turístics diversificada, competitiva i sostenible que permeti competir en un entorn internacional i atreure un perfil de clients cada cop més segmentat i exigent.
4.Programa d’Administració i Gestió. Té com a missió adequar el model organitzatiu i les eines de gestió de l’administració de turisme amb criteris d’eficiència i eficàcia per assumir adequadament els reptes que planteja el Pla Estratègic.
5.Programa d’Excel•lència: elements com la formació, la tecnologia, la innovació, els idiomes i la responsabilitat social són alguns dels essencials que el programa proposa.
39 projectes identificats
El Pla identifica un total de 39 projectes, on es detallen els eixos de treball i els objectius operatius per a la seva realització. Destaquen l’establiment del Pacte Nacional per al Turisme; el desenvolupament d’un marc per al finançament de projectes turístics; la creació d’un catàleg digital dels paisatges turístics i un de grans projectes; un Pla director de rehabilitació de la planta d’allotjament obsoleta; el disseny i conceptualització d’experiències turístiques; i l’actualització de la Llei de Turisme, entre d’altres.
El Pla també preveu l’execució de diverses campanyes de sensibilització en diferents àmbits, plans de millora en termes de formació i la creació del Compte Satèl•lit de Turisme a Catalunya.
Amb l’execució d’aquests prop de 40 projectes els objectius per al 2016 seran augmentar la despesa i els ingressos dels turistes, amb especial incidència en el període de setembre a juny. També es vol aconseguir un augment de l’estada promig del turista, l’índex de repetició i com aspecte molt important, augmentar l’índex de satisfacció dels turistes.
Altres objectius del Pla Estratègic per al 2016 són millorar l’equilibri territorial del PIB turístic i l’ús turístic que se’n fa del patrimoni natural i cultural. Per últim, i vinculat a l’àmbit del màrqueting, aquest Pla emfatitza la necessitat d’incrementar el poder de la marca Catalunya./Notícia emesa per l’Agència Catalana de Turisme