Els hotels d’Andorra contraris al nou registre de turistes que vol posar el Govern
Els establiments d’allotjament d’Andorra estaran obligats a registrar a tots els seus clients. Els empresaris consideren excessiva aquesta mesura contemplada en la nova Llei del registre d’ocupació d’allotjaments turístics (ROAT) perquè no tenen capacitat per introduir la gran quantitat de dades a les que estaran obligats.
El Govern vol tenir fitxades totes les persones que ocupin un allotjament al•legant una qüestió de seguretat nacional i per altra banda per tenir un millor coneixement de la tipologia de clients i d’estadística turística. Els hotelers pensen que l’operativa és inassumible –registrar un per un tots els clients i trametre-les a la policia- i demanen fer modificacions a la normativa. El Govern del Principat s’ha mostrat obert a introduir alguns canvis i modificar les exigències.
El Govern ja ha aprovat l’aplicació que permet el traspàs de les dades dels establiments a l’administració. La Unió Hotelera andorrana (UH) i l’Associació Autèntics Hotels d’Andorra es queixen del paper policial que el govern els vol fer jugar. Fins ara era suficient amb registrar la persona titular de la reserva i anotar al registre el nombre de persones que l’acompanyaven i les nits d’estada. Els hotelers diuen que el nou procediment alenteix l’entrada dels turistes a les habitacions i a més suposa una intromissió en la discreció i l’anonimat que demanen alguns clients.
Entre les modificacions que estudia el govern d’Andorra es troba la simplificació del registre als menors de 16 anys o la possibilitat de registrar amb antelació, pensant en l’arribada de grans grups de persones que col•lapsarien les recepcions dels hotels. UH ha demanat subvencions per adaptar els sistemes informàtics als nous requeriments del ROAT. Segons algunes declaracions dels hotelers, l’automatització dels sistemes de registre que tenen els establiments amb el nou sistema pot suposar un cost de fins a 9.000 euros, en alguns casos. També sol•licita temps per posar en marxa aquest sistema de registre.
Un cop tot estigui en funcionament la informació recopilada pel ROAT permetrà una explotació estadística de mercat que ara no existeix. El Govern la facilitarà als establiments per ampliar així el seu coneixement de l’oferta i demanada turística d’Andorra. Entre les dades que s’obtindran hi ha el grau d’ocupació i el preu mitjà per habitació.