Expectatives desiguals per Setmana Santa
Les diverses perspectives d’ocupació que es donen des de diferents sectors i territoris podrien variar segons com evolucionin les reserves d’última hora i la climatologia.
Mentre Ucave registra un increment de prop d’un 1 % en les reserves per a Setmana Santa respecte al 2012, perquè "les reserves de llarga distància s’han tancat amb antelació", l’ACAV preveu un descens del 5% que l’associació atribueix a l’aturada del consum nacional i a que les festes s’han avançat i encara pot fer fred en algunes destinacions.
Precisament el fred i les nevades d’aquesta temporada beneficia les comarques dels Pirineus. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona ocupació a les zones turístiques de Lleida entre el Divendres Sant i al Dilluns de Pasqua, que es podria situar al voltant del 80% d’ocupació.
Les comarques lleidatanes rebrien uns 70.000 turistes i faran més de 150.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’establiments d’allotjament turístic, tant de la zona de la Plana com del Pirineu de Lleida, a banda de les segones residències.
Hi ha fins i tot diverses estacions d’esquí que allarguen la temporada com ara Port del Comte i Port-Ainé, Baqueira fins i tot allargarà fins el 5 de maig. L’esquí doncs conviurà amb els esports d’aventura.
En el cas de les comarques gironines, es preveu que estigui oberta entre el 85% i el 90% de la flota hotelera de la província. La mitjana d’estades oscil•larà entre dues i tres nits. I a Barcelona, l’ocupació se situaria entre el 80 i el 85%.
Previsions negatives de la Cehat
Segons l’Observatori de la Indústria Hotelera, elaborat per PwC per a la Cehat, les expectatives són negatives per primer cop en els últims quatre anys degut a aspectes com ara la pujada de les taxes aeroportuàries i la tendència cada cop més marcada en les reserves d’última hora.
L’OHE Hoteler, que medeix les perspectives dels hotelers relatives a les pernoctacions, ofertes de places, rendibilitat, estada i preu mitjà, promocions i publicitat; se sitúa en els 36,12 punts, xifra que suposa una caiguda del 23% respecte la Setmana Santa anterior.
La rebaixa de les perspectives hoteleres es reflecteix en una caiguda de la pràctica totalitat de factors analitzats excepte en oferta de places, estada mitjana, esforç promocional i despesa publicitària.