Els creuers se’n surten amb la taxa turística catalana
La pressió de les navilieres contràries a la taxa turística ha donat resultat. El Govern català rebaixarà, en el reglament de l’impost turístic, les condicions per pagar-lo i deixarà al mínim l’impacte de la recaptació.
Comunicatur va publicar a primers de juny la informació sobre les pressions de turoperadors i creuers per evitar la taxa turística catalana. El conseller d’Empresa i Ocupació, Xavier Mena, va confirmar en el Parlament de Catalunya que està negociant amb les companyies de creuers i que té a punt el reglament del projecte de Llei de l’impost per les estades turístiques. Serà en aquest reglament on es fixarien les exempcions negociades amb les navilieres.
Concretament quedaran fora del pagament tots els turistes que embarquin o desembarquin argumentant que aquest client pot passar la nit en algun establiment català i per tant pagaria dos cops la taxa pel mateix dia. També quedaran exclosos les estades inferiors a 12 hores. El conseller Mena considera que en aquest cas “es tracta només de tocar port i marxar”. Amb estades superiors a 12 hores en un creuer suposa implícita una pernoctació i seria l’únic cas que es pagaria l’impost.
El conseller va estimar que “el 55% dels creueristes pertanyen al grup d’embarcament i desembarcament” i aquells que fan escales de menys de 12 hores també són un nombre important. Dels 2,5 milions de creueristes del port de Barcelona només una cinquena part pagarien per la pernoctació.
Una reclamació que han realitzat ports com el de Roses i Palamós, que reben creuers d’una tipologia diferent a les grans embarcacions de Barcelona, també han estat recollides pel Govern. Segons la llei de l’impost turístic els creuers s’equiparen als establiments de 5 estrelles i comptem amb el pagament de la taxa més elevada (2,50 euros). Ara, està oberta la possibilitat de “en funció del tipus de creuer s’equipari a un quatre estrelles” i baixar l’import a la franja mitja (1 euro o 1,25 euros si és a Barcelona).