Projecte “Terra de Dinosaures” al Pallars Jussà i l’Alt Urgell
L’Ajuntament de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, treballa en la promoció i la comercialització turística del projecte “Terra de Dinosaures”, que també implica municipis de la mateixa comarca, a més del Pallars Jussà i el Berguedà, que tenen vestigis del Cretaci. L’objectiu és unir esforços per guanyar visitants. D’altra banda, la Sala Límit K-T de Coll de Nargó va rebre més de 5.000 visitants el 2011, un 10% més que l’any anterior.
Segons el projecte, cada municipi que disposa de vestigis del Cretaci s’especialitzarà en un àmbit del seu patrimoni prehistòric i després portarà a terme la promoció conjunta de l’herència dels dinosaures.
En el cas de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, el municipi disposa de diferents infraestructures dedicades als dinosaures i als jaciments d’ous i nius d’aquests animals, que són la Sala Límit K-T, el Mirador del Cretaci (espai que dóna a conèixer un dels jaciments de fòssils d’ous de dinosaure més importants d’Europa) i l’espai Dino-Terra (un lloc a l’aire lliure utilitzat exclusivament per mostrar restes de fòssils a grups escolars). També es treballa en el Centre d’Interpretació Paleoambiental Dinosfera, un museu sobre els dinosaures.
La proposta de comercialització conjunta preveu que el municipi d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, s’especialitzi en els dinosaures i Fumanya, al Berguedà, en les empremtes. Cal recordar que a Isona hi ha el Museu de la Conca Dellà, obert fa 15 anys, que exposa les troballes dels jaciments paleontològics del Cretaci superior.
El projecte “Terra de Dinosaures” inclou també la creació d’un sender de petit recorregut entre Coll de Nargó i Isona com a Ruta de Dinosaures, integrat a la Xarxa de Senders de Catalunya. Per poder portar a terme l’impuls d’aquesta nova oferta turística conjunta cal la implicació dels gestors dels recursos visitables a cadascun dels municipis, com també del sector de la restauració i de l’hostaleria i les empreses de serveis culturals i turístics de la zona. “Terra de Dinosaures” s’emmarca en la iniciativa europea Leader.
D’altra banda, la Sala Límit K-T de Coll de Nargó va rebre més de 5.000 visitants l’any 2011, un 10% més que l’any anterior. Entre els visitants destaca el vessant més didàctic dedicat a grups d’escolars. Al museu, obert des del 2005, s’hi exposen les troballes paleontològiques de la zona i s’explica com era el món al final del període del Cretaci, fa 65 milions d’anys, els darrers dinosaures que van habitar la Terra i la causa de la seva extinció./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida