Turisme Sènior, “una taula de salvació” per allargar la temporada
El Programa Turisme Sènior Europa, que ha entrat en la seva tercera edició aquesta tardor, ha portat a Espanya en els dos primers anys a 100.000 turistes majors de 55 anys, amb gairebé 80.000 pernoctacions, i un impacte econòmic de 53 milions d’euros. Catalunya s’ha mantingut al marge d’aquest programa i va crear una fórmula pròpia impulsada per alguns hotelers i sense subvenció dels paquets per part de l’administració.
La secretària de Turisme i Comerç Interior veu en aquest programa "una taula de salvació per allargar la temporada i mantenir els establiments oberts". Dels 12 milions invertits de forma conjunta amb les comunitats autònomes que participen en el programa, la Hisenda Pública ha recuperat 16 milions. "Per cada euro invertit s’han generat cinc euros d’activitat econòmica", destaquen des de la secretària.
El programa pilot va néixer amb la inspiració del Imserso, llançat fa 25 anys amb poc més de 18.000 beneficiaris, i que l’any passat va permetre a 1,2 milions de persones gaudir d’aquests viatges. El secretari de Turisme, Joan Mesquida, justifica: "Ho vam engegar perquè hi ha 100 milions de persones a Europa, un mercat potencial immens, que poden gaudir de vacances a Espanya fora de temporada", va explicar.
Altre aspecte important, va indicar, és la implantació en 16 mercats desconeguts per a Espanya el que permet obrir oportunitats en països que tradicionalment no emeten turistes com Polònia, Irlanda o Romania, amb un grau de satisfacció per sobre del 9% i una intenció de repetir del 95%.
La III edició engegada ara, compte amb 93.750 places, de les quals 46.875 procediran de la inversió de l’Estat i les altres 46.875 restants ho faran d’Andalusia, Balears i Comunitat Valenciana. Està disponible a Àustria, Portugal, Polònia, Itàlia, França, Bulgària, Dinamarca, Romania, República Txeca, Grècia, Eslovàquia, Malta, Xipre, Lituània, Letònia i Estònia.
El programa Turisme Sènior de Catalunya
Catalunya no participa del programa de Turisme Sènior de l’Estat. Fa dos anys va dissenyar el seu propi programa en col•laboració amb el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Maresme. L’Agència Catalana de Turisme va crear el segell “Catalunya Turisme Sènior” però no subvenciona els paquets. Una agència intermediària els comercialitza. Una dotzena d’hotels del Maresme i la Costa Brava posen a disposició unes 40 mil places durant l’any. El paquet inclou el transport en avió, l’allotjament en hotel de 3 i 4 estrelles en pensió completa i alguna excursió.
El programa va dirigit a turistes de més de 55 anys i els mercats que més afluència estan generant són de països de l’Est d’Europa com Romania, Bulgària i Polònia.